Lazer adı verilen ışın; parça ile gaz verilen uç arasında karbondioksit gazına elektrik akımı verilmesi yöntemiyle elde edilir. Karbondioksite azot ve helyum ve farklı gazlar da eklenerek verim arttırılır.
Elde edilen lazer ışınıyla farklı tezgahlarda yapılan metal kesim işlemine lazer kesim adı verilmektedir.
Gelişen teknoloji sayesinde lazer ışını elde etmenin kolaylaşması kullanım alanlarını da geliştirmiştir. Lazer kesim sayesinde üretim hataları ortadan kaldırılmış, fire oranı
minimuma düşürülmüştür.
Lazer ışınının elde edilmesi kolaylaştıktan sonra uygulama alanları da artış göstermiştir. Endüstriyel lazerlerin birçoğunda, lazer ışını elde etmek için özel gazlar kullanılır. Gazın kalitesi ve seçimi, lazerin güvenirliliğini ve lazer kesim işlemin verimliliğini belirgin biçimde etkilemektedir.
Kesimlerde lazer kesimi kullanmak maliyetleri düşürür. Lazer kesim sayesinde kalıp yapmadan işleme olanağı bulunduğu için kalıp maliyetleri sıfırlanır. Sac plaka üzerinden farklı parçalar işlenebildiği için maliyetler önemli ölçüde düşer. Fire oranı minimum seviyeye indirilir. Fire olacak parçaları aynı anda kestirerek farklı iş için kullanmak mümkündür. İşlenecek parçaların uygun olması durumunda ortak yüzeyler beraber kesilerek maliyet azaltılır. Büküm eksenleri markalanarak sonraki imalat aşamaları hızlandırılır; bu da maliyetlerin düşmesinde önemli bir etkendir. Kaliteli ürünler ortaya çıkar. Lazer kesimde yüksek teknolojiyle çapaksız kesim mümkündür. Isı deformasyonu minimum seviyeye çekilir, kesim yüzeylerinde preslere göre çapak ve kılcal çatlaklar yoktur. Küçük ve ayrıntılı işler bile lazer kesim sayesinde mümkün olmaktadır. Bu avantaj, özellikle seri üretimden önceki aşamalar için büyük kolaylık sağlar, seri üretim öncesi kayıpları en aza indirir.
Lazer kesim makinaları, isteğe göre 2 ve 3 boyutlu kesimi mümkün kılmaktadır.
Lazer kesim makinası 3 ana kısımdan oluşmaktadır.
Lazer ışınının üretildiği rezonatör(ışın kaynağı), makina gövdesi ve hareketli eksenler, ışının kesim kafasına kadar iletildiği optik sistem.Lazer kesim tezgahlarında 3 tip lazer ışın kaynağı kullanılmaktadır.
Geliştirilmesine sırasına göre:
1. Standart CO2 Lazer
2. Slab Lazer
3. Fiber Lazer
Kesintisiz sürekli kesim kalitesi, pürüzsüzlük ve hassasiyetin korunması için makina gövdesinin, eksen hareketlerinden ve dış ortamdan gelen harici titreşimlerden etkilenmemesi gerekir.
Optik sistem,
Işının lazer ışın kaynağından başlayıp kesim kafasından çıkana kadar izlediği yoldur. Kullanılan rezonatör tipine göre düz aynalar, odaklayıcı ve doğrultucu aynalar, ışın yolu ve lensten oluşur. Bakım ve kalitesine göre hemen hepsinin belli ömürleri vardır ki kesim maliyetlerine ciddi etkendir.
Çelik, nikel alaşımları, titanyum, krom, paslanmaz çelik, alüminyum ve alaşımları vb. malzemelerin kesme işlemleri yapılabilmektedir.
1. Yapılacak işe göre uygun gücün belirlenmesi: sürekli olarak 10mm kesilecekse, 20mm kesen makine almaya gerek yoktur. Harcanan gücün israf olması demektir.
2. Ayna sayısının az olması sarf malzeme maliyetini azaltır .
3. Lazer kesim tezgahları yüksek ivme(hızlardaki ani duruş ve kalkışlar) ile çalışan tezgahlar olmasından dolayı gövdedeki titreşim ve esnemeler iş parçasında hatalara yol açabilir.
4. Lazer kesim tezgâhları yüksek yatırım maliyeti olması seri üretim esnasında, makinanın üretim dışı kalacağı sürelerin azaltılması adına az sayıda donanım kullanılması arıza durumundaki riski azaltır.
5. Kolay kullanılabilir olması operatörün daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlar.
6. Kesilecek parçaların bilgisayar ortamında ya da makina üzerinde çizilmesini sağlayan programlar makinanın bütünüyle uyuşması gereklidir
7. Servis ağı ve yedek parçaların temininin kolay ve ekonomik olmalıdır.
Gelecekte yeni kesim yöntemleri bulunana kadar şu an için çağın gereksinimini karşılayan mükemmel bir kesim metodu olarak lazeri gösterebiliriz.
Lazerler sürekli geliştiriliyor. Bizim kullandığımız son sistem su jeti dir. Gayet iyi ve temiz iş çıkartıyor.
YanıtlaSilElinize sağlık
YanıtlaSil