27 Aralık 2015 Pazar

Bijon Nedir? Şifreli Bijon Nedir?

bijon
Bijon
      Araçlarda tekerleği kampanaya veya diske bağlamaya yarayan özel cıvatalara bijon denir. Bijonlar için üretilen özel somunlarda vardır. Bu somunlara bijon somunları adı verilmektedir. 

Havşalı, kendinden pullu, havşasız, radüslü tip bijon somunları da piyasada mevcuttur. Piyasada bijonları genelde araç tipi, ön ve arka tekerlek gibi bilgileri belirterek bulabilirsiniz. Sanayide otomobil üreticileri bunları standarda bağlamış ve OEM kodun vermiştir. Ayrıca üreticilerin kendi verdikleri kodlarda mevcuttur. Eğer elinizde hiçbir bilgi yok ise numuneden bütün ölçülerini alarak resim haline getirebilir ve bu şekilde isteyebilirsiniz.


bijon anahtarı
Bijon Anahtarı
     Bijonlar kampanaya veya diske sabitlenir. Jant üzerinde bulunan bijon delikleri bu kampana veya disk üzerine bijonlara geçecek şekilde uygun pozisyonda sabitlenir. Somun veya bijon sıkılarak tekerlek değiştirme işlemi uygulanır. Bu işler için sabit kollu lokmalar kullanılır. Bunlar bijon anahtarı olarak adlandırılır. Ayrıca tekerleklerin çalınmasını önlemek için firmalar özel bijon ve somunlar üretmişlerdir. Bunlara şifreli bijon ve şifreli bijon somunu denmektedir. Bunları sökebilmek için bunlara özel yapılmış şifreli bijon anahtarları mevcuttur. 

Eğer şifreli bijon ve somun kullanmak niyetindeyseniz veya aracınızda mevcut ise kesinlikle bijon anahtarını kaybetmeyiniz. Aksi taktirde tekerleklerin patladığı veya değişme ihtiyacı olduğu durumlarda büyük sıkıntı yaşarsınız ve bijonları sökemezsiniz. Aynı özellikte bijon anahtarı bulmak bazen çok zor olabiliyor. Bu gibi durumlarda aracın şase numarasını servise vererek bulma yolunu tercih edebilirsiniz. 

Kesinlikle sökmek için bijonların üzerine parça veya başka somun kaynattırarak işlem yaptırmayınız. Kaynak makinasının verdiği akım aracın beynini yakabilir. Keski ve çekiçle sökmek daha güvenli olabilir ancak bu da alt takımlara zarar verebilir. 

Ülkemizde genelde bu gibi sıkıntılardan dolayı normal somun ve normal bijon kullanım yoluna gidilmektedir. Sizde bu tip şifreli somunlarınızı değiştirerek önlem alabilir yada özel bijon anahtarınızı gözünüz gibi bakma yoluna gidersiniz.
şifreli bijon anahtarı
Şifreli Bijon ve Bijon Anahtarı

1 yorum:

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.