14 Aralık 2015 Pazartesi

Punta Nedir? Ne İşe Yarar?

 torna puntası
Tezgahlarda parçanın düz bir eksende dönmesini sağlayan merkezleme parçalarına punta denir. Aynaya bağlanan parçanın diğer ucunu sabitleyerek esneme şansını minumuma indirir. Kesici takımla işlemede kolaylık sağlar ve hata miktarını azaltır. 

Torna tezgâhlarında, taşlama makinelerinde, bölücülerde, freze tezgâhlarında vb.'de, işlenecek parçayı tutmaya yarar.Sertleştirilmiş ve taşlanmış takım çeliğinden imal edilmiştir. Uç kısmı koni şeklindedir ve sabit dönme hareketi sağlar. 

Puntaya sabitlenecek parçanın merkezinde punta deliği açılır. Eğer punta deliği tam merkezde olmaz ise parça tam yuvarlak yerine oval şekilde işlenir. Buda parçanın salgılı dönmesine sebebiyet verir.


     Punta ekseni, bir torna ya da taşlama tezgahında, puntayı ve gezer puntayı birleştiren ideal eksendir. Punta yüksekliği, punta ekseninin, bir torna ya da taşlama tezgahı bankosundan yüksekliğini belirtir. Bu yükseklik işlenecek parçanın olası maksimum yarıçapını belirler. 

Döner punta ise biri makine içinde sabit öbürü işlenecek parçayla dönen ve birbirine bir rulmanla bağlı iki bölümden oluşmuş torna ya da taşlama tezgahı puntasıdır. 

Parçayı puntaya bağlamadan önce tam merkezleme sağlanıp sağlanmadığı parçanın salgısız dönüp dönmediği komparatör ile kontrol edilmelidir. Bu kontrol olası hatalı parça işlemelerinin önüne geçer. Ayrıca kesici takım ile punta konumu parça işlemeye başlamadan önce kontrol edilmelidir. Böylece kesici takımın puntaya zarar vermesinin önüne geçilmiş olur.

Punta Çeşitleri alttaki gibidir.

  • Döner punta 
  • Sabit punta 
  • Tırnaklı punta 
  • Boru puntası 
  • Yarım uçlu punta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.