22 Aralık 2015 Salı

Silikon Tabancası Nasıl Kullanılır?

soğuk silikon çekme
Soğuk Silikon Tabancası

     Genel olarak yapıştırma ve dolgu işlemleri için kullanılan polimer malzemelere silikon denir. Yapılan işlem sıcak ve soğuk silikon çekme olarak ikiye ayrılır. Sıcak silikon genellikle yapıştırma amaçlı, soğuk silikon hem yapıştırma hem de dolgu amaçlı kullanılır. Koku yapmayan orta derecede bir yapışma sağlar.



Soğuk silikon çekme;


     Bu işlemde 280ml-310ml tüplerde silikon malzeme satılmaktadır. Şeffaf ve beyaz renk gibi alternatifleri bulunur. Tüpler şırınga sistemi gibi alttan itilerek silikonun çıkması sağlanır. Silikon tüpünün ağzı kapalıdır. Kullanılmadan önce kapalı uç kısmının kesilerek hazırlanması gerekir. Ayrıca dar alanlara kolaylıkla uygulama yapmak için uzatma borusu mevcuttur ve bu boru takılarak uygulama yapılır. Silikon tüpler kullanım için silikon tabancalarına yerleştirilir. Bu tabancalardaki tetik mekanizması yardımıyla tabancadaki mil tüpün arka kısmında basınç oluşturur. Bu da tüpten silikon çıkmasını sağlar. Soğuk silikon daha çok lavabo kenarlarında, pencere, kapı diplerinde suyun boşluklara ve istenmeyen yerlere gitmesini engellemek için dolgu olarak kullanılır. Uygulandığı yüzeyde donması ve katılaşması için 1-2 dakika beklemek gerekir. Ayrıca uygulandığı yere yapışarak boşlukları doldurur. Sağlıklı bir uygulama için dikkat edilecek nokta uygulama yüzeyinin ıslak, yağlı ve tozlu olmamasıdır. 



Sıcak silikon çekme;

sıcak silikon çekme
Sıcak Silikon Tabancası

     Bu işlemde elektrikli silikon tabancası ve silikon çubuklar( silikon mum) kullanılır. Silikon mum tabancanın arka yuvasına yerleştirilir. Tabanca prize takıldıktan sonra ısınması için 2-3 dakika beklemek gerekir. Tetiğe basıldığında tabancada bulunan rezistans mumu eriterek uç kısmından sıvı silikon çıkar. Mum eridikçe arka yuvadan şarj eder. Uygulandığı yeri yapıştırarak 15-20 saniye soğuması için beklenmelidir.  Çıkan sıcak silikon yapışkan bir yapıdadır ve soğuduğunda istenilen bölgede tutunur. Soğuk silikona göre daha sağlam bir yapışma sağlar. Yüzeysel bir yapışma sağladığı için, metal, kumaş, cam, plastik gibi çeşitli malzemeleri birbirine yapıştırmakta kullanılabilir. Yapışan malzemeler sökülebilir tekrar yapıştırılabilir. Silikonun yapışkan ve yalıtkan özelliğinden dolayı istenilen her yerde kullanılabilir. Hediyelik eşya yapanların kullandığı gibi makinanın arızasını gidermek için bakımcılar da kullanabilir. Kullanımı hayal gücü ile sınırlıdır. Sağlıklı bir uygulama için dikkat edilecek nokta uygulama yüzeyinin ıslak, yağlı ve tozlu olmamasıdır. 

Kullanımı esnasında alttaki konulara dikkat etmek gerekir.


  • Silikon tabancasının ve çıkardığı silikonun sıcaklığından dolayı deri ile temas ettirmemek gerekir. Kendinizi yakmayın.
  • Silikon tabancasının ucu tabancanın kablosuna temas eder ise kabloyu eritebilir ve elektrik kaçırabilir. Çarpılma riskine dikkat edin.
  • Tabancayı yanıcı bir nesnenin üzerine (halı gibi) koyarak yangın çıkarabilirsiniz. Ayaklıklı tabancaları tercih edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.