12 Aralık 2015 Cumartesi

Honlama Nedir? Nasıl Yapılır?

honlama nedir
     Honlama, aşındırıcı bir madde yardımıyla metal bir yüzeyi çok yüksek duyarlıkla işleyip pürüzleri gidermek amaçlı talaş kaldırma işlemidir. Honlama, bir talaşlı imalat yöntemidir. Genellikle bu işlem honlama makinalarında yapılır. Sıkıntılı bölgelerde manuel uygulamaları da mevcuttur. Aşındırıcı taneciklerden meydana gelen taşların takılı olduğu bir başlık bu işlem için tasarlanmıştır. Daha çok silindir yüzeylerde başarıyla uygulanır. İstek durumunda farklı geometriye sahip parçalara da honlama yapılabilir. Honlama başlığı düşük hızda ileri geri hareket ederek ve dönerek yüzeyden talaş kaldırır. İşlem sonucu parlak ve az pürüzlü bir yüzey elde edilir. Honlama işlemi torna, taşlama gibi ön operasyonlar sonrası finiş işlem olarak uygulanır. 


      Bu teknik ile 0,3 mm’ye kadar talaş kaldırılabilir. Yüzey pürüzlülüğü kullanılan taşlardaki aşındırıcı taneciklerin büyüklüğüne göre Ra=0,05-08 µm arası elde edilebilir.

     Taneciklerin büyüklüğü 36-1500 mesh arasıda değişmektedir.

36-150 mesh Kaba honlama işlemi

150-400 mesh orta honlama işlemi

400-600 mesh ince honlama işlemi

     Değer arttıkça yüzey kalitesi artmaktadır. Honlama işleminde hassas yüzeyler elde etmek için özel honlama taşları kullanılır. Aşındırıcı partiküller genel olarak düzensiz şekillerde ve 10-50 mikron (micrometer) çapındadır. (300-1500 mesh-kum) Küçük çaptaki parçacıklar daha pürüzsüz yüzey çıkartırlar.

honlama nedir
Honlama Kafası

     Her çeşit aşındırıcı malzeme honlama taşı yapımında kullanılabilir. Ancak en sık kullanılanları Silikon Karbür, Alüminyum Oksit ve Elmastır. Aşındırıcı seçimi genel olarak honlanacak malzemeye göre belirlenir. Birçok uygulama için silikon karbür aşındırıcı uygunken, yüksek sertlikteki malzemeler süper aşındırıcılar ile honlanmalıdır.

     Honlama taşı genellikle silindirin içinde dönerken içeri dışarı hareket eder. Özel honlama sıvıları yumuşak bir kesme işlemi sağlarken kesilen malzemeleri dışarı atar. Soğutma olarak kükürtlü veya gaz karışımlı ince madeni yağlar kullanılır. Bu yağlar yapının daha pürüzsüz olmasında etkilidir.

      Honlama taşlamaya benzer bir işlemdir. Honlama ile taşlama arasındaki tek fark taşın hareketi değildir. Honlama tezgahları çok daha yumuşak tezgahlardır. Taşlamanın amacı hassas toleransları tutturmak olduğundan taşlama taşı iş parçasında çok hassas olarak konumlanmalıdır. Bunu sağlamak için taşlama tezgahı rijit bir yapıdadır ve eksen hareketleri çok hassas olmalıdır.

     Honlama tezgahları göreceli olarak daha az hassas tezgahlardır. Makinanın hassasiyeti yerine honlama taşının hareketine dayanan yapıdadır. Taşın iş parçasına uyum sağlaması için taşı rijit olarak yüzeye basmak yerine hidrolik veya pnömatik olarak bastırır. Hassas ölçüdeki parçalar genellikle taşlanır ardından honlanır. Taşlama ölçüyü sağlarken honlamada hassasiyeti sağlar. Honlama ve taşlama arasındaki fark her zaman çok net değildir.

     İyi honlanmış bir yüzey honlama sonrası ortaya çıkan çapraz çizgilerin açısına bakarak tespit edilir. İyi bir honlama yüzeyinde ki çapraz çizgilerin açısı 20-45derece arasında olmalıdır.

    Günümüzde honlama tekniğinin kullanımı işlem süresinin uzunluğu ve yüksek maliyetler nedeni ile git gide azalmaktadır. Artık Honlama birçok sektörde yerini çok daha pratik ve az maliyetli olan ve daha iyi sonuçlar sağlayan Ezerek Parlatma teknolojisine bırakmaktadır. Benzer uygulamalar arasında süperfinish, lepleme sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.