6 Aralık 2015 Pazar

Matkap Ucu Nedir? Nasıl Kullanılır?

matkap ucu
Matkap ucu aslen matkap olarak geçmektedir. Ancak Türkiye' de kullanıla kullanıla matkap ucu olarak değişmiştir ve kullanıldığı makinalarda matkap adını almıştır. 

Matkap; delik delme, havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip helis oluklu kesici ve delici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.


   Havşa matkapları, delme operasyonu sonrasında oluşan çapakların alınması, deliğin keskin kenarlarının yumuşatılması (pah kırarak) ve cıvata gibi bağlantı elemanlarının başlarının gömüleceği yuvaların (silindirik veya konik havşaların) açılması amacıyla kullanılır. 

Yine de havşa açma işlemi için kullanılan kesici takımlar genellikle ikiden çok kesme kenarına sahip takımlardır. Bunları matkap yerine silindirik havşa takımı veya konik havşa takımı olarak nitelendirmek, bunları freze çakıları olarak düşünmek daha uygundur.


Metal matkap uçları


Kısmen taşlanmış uçlu metal matkap uçları, demir içermeyen metaller için uygundur. Bunlar alüminyum, bakır, pirinç, çinko, demir ve alaşımsız çeliği içerir. Paslanmaz çelik için, kobalt alaşımlı Yüksek Hızlı Çelikten (HSS-E) yapılmış matkap uçları,  karbür veya titanyum kaplamalı düz matkap uçları gereklidir. Bunlar normal HSS matkap uçlarından daha pahalıdır, ancak matkap ucunda yüksek bir aşınma olmadan özel çelikte delmeye olanak verirler. 

Matkap ucu ile el breyzinde(matkabında) delme işlemi yapılacaksa darbesiz konumda delinmelidir. Çünkü darbeli delme uca zarar verir ve kırar. Ayrıca metalde bastırarak delme yapmak işlemi hızlandırabilir. İnce uçlarda yüksek devir kalın uçlarda da düşük devir kullanım bu uçlar için uygundur. Ayrıca ucun yanmaması ve kolay kesmesi için soğutma sıvısı kullanımı uç ömrünü ve performansını arttıracaktır.




Ahşap matkap uçları



Bu matkap uçları uzun bir merkezleme ucuna ve iki ön kesme çıkıntısına sahiptir ve ahşapta düzgün delme için son derece uygundur. Ağaç işleriyle uğraşan kişilerin tahta, sunta ve mdf gibi levhaları dağıtmadan düzgün şekilde delmelerine olanak verir.



Beton matkap uçları



Bu uçlar, bir darbeli matkap ya da döner delici/kırıcı ile birlikte duvarlarda ve betonda delme için kullanılır. Ancak duvarın gözenekli taşlardan yapılmış olması durumunda, sadece döner (darbesiz) delme yapılmalıdır. Aynı durum gözenekli tuğlalar ve levhalı duvarlar için de geçerlidir. Bu malzemeleri delmek için, ucunda lehimlenmiş tungsten-karbit levhalar olan bir matkap ucu kullanmanız gereklidir.Bu matkap uçlarının uç kısımları şapkalıdır. Birde delik delmeden önce el matkap ayarı darbeli konuma getirilmeli ve devir yüksek olmalıdır. Eğer ucunuz kesinse betonda hiç bastırmasanız bile kendiliğinden matkap delecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.