10 Aralık 2015 Perşembe

Pafta Nedir? Nasıl Kullanılır?

pafta nedir?
     Yuvarlak ve boru malzemelerin dışına diş açmaya yarayan, üzerinde diş açabilmek için kesici ağızları olan gövdesi tümüyle yüksek alaşımlı çelikten üretilen, silindirik el aletidir. 

Paftanın çapları diş açılacak malzemeye göre değişir. Pafta silindirik bir parça olduğu ve elde kullanıldığı için üzerine monte edildiği bir gövde ve bu gövdeye bağlanan kolları mevcuttur. Pafta bu gövdeye üzerinde bulunan yuvalar vasıtasıyla vidalarla sabitlenir. 

Vida açılacak silindirik parçaların ölçülerine göre pafta kollarının ölçüleri de değişmektedir. Tüm pafta kolları alaşımlı çeliklerden üretilir. Seri üretim için kullanılan makinalara bağlanan makine paftaları da mevcuttur. Vida açılacak parça bir boru ise kullanılan paftalar diğerlerinden farklı özellikte olan boru paftalarıdır.


     Elle kullanılan paftalar; kapalı, yarık ve açık olmak üzere üç çeşitte üretilir. Kapalı paftalar sabit çaplı vida dişlerinin açılmasında, açık paftalar vida çapları ayarlanabilir olduklarından, farklı çaplardaki vida dişlerinin açılmasında kullanılır. Açık olan ağız kısmına basan sıkılarak pafta bir miktar açılır ve genişlediği oranda vida dişi açması sağlanır. Yarık tipli paftalar ise gerektiğinde yarık yerinden taş ile kesilerek ayarlı pafta şeklinde kullanılabilir.

Pafta kolu
                      Pafta Kolu

     Pafta üzerinde bulunan yuvalara(tespit yuvası) vidalar yardımıyla pafta koluna takılır. Elle kullanılan tüm pafta çeşitlerinin çevrelerinde tespit yuvası bulunmaktadır. 

Paftanın bir yüzü parçaya dalacak şekilde imal edilmiştir. Paftanın pafta koluna ters takılmamasına dikkat edilmelidir. Pafta kesici ağızlarının iş parçasına dalmasını kolaylaştırmak için yuvarlak iş parçasının diş açılacak ucuna pah kırılmalıdır. Bu pah paftanın iş parçasına tutunmasını kolaylaştırır. 

Pafta mümkün olduğunca iş parçasının ekseninde ve yavaşça bastırarak paftanın iş parçasını kavraması sağlandıktan sonra, pafta koluna uygulanan kuvvet arttırılarak ve saat yönünde döndürülmesiyle diş oluşturulmaya başlanır. Kesme yağı kullanılarak hem yağlama hem de paftanın rahat diş açması ve sıkışmaması sağlanır. 

Kılavuzla diş açmada olduğu gibi, paftada da geriye doğru döndürülerek talaşların kırılması ve düşmesi sağlanır. Aksi takdirde talaşlar pafta içinde toplanarak diş açmayı zorlaştırır. İşlem bittiğinde pafta geriye doğru çevrilerek iş parçası üzerinden çıkarılır, temizlenerek ait olduğu yere kaldırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.