14 Mayıs 2017 Pazar

Araba Aküsü Nasıl Değiştirilir?

Araba Aküsü Nasıl Değiştirilir

Otomobil parçalarının en önemli bileşenlerinden bir tanesi de akümülatördür. Araçların yakıtla çalışan motor aksamı ve yan parçaları dışında elektronik sisteme güç sağlayan ve idare eden parça aküdür. Akü, teknik olarak elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak saklayabilir. İstenildiğinde ise bu kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürerek elektriği arabanın ihtiyaç duyulan parçalarına iletir. Aküler çok işlevli ve uzun ömürlü pillerdir. Fakat her ne kadar uzun ömürlü olsalar dahi otomobil aküleri sonsuza kadar bitmeden çalışmaları imkansızdır. Evlerde kullanılan piller gibi onlarında bir süre sonra kullanım ömürleri dolar. Şayet arabanızın farlarında eskiye göre kararmalar meydana geliyorsa ya da aküyü/otomobili aldığınız zaman üzerinden 3 ile 7 yıl arasında bir süre geçtiyse eski akünüzü değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Peki aküler nasıl değiştirilir? Hangi malzemeler gereklidir? Doğru akü değiştirme yöntemi hangisidir? Akü değiştirirken ne gibi önlemler alınmalıdır?




Akünün Değiştirilmesi Gerektiğinden Emin Olun


Eğer yaşadığınız sorunun kaynağı direkt olarak akü değilse, hem akünüzü değiştirme zamanınız gelmemiş demektir. Hem de boşu boşuna yeni bir aküye para harcamamış olursunuz. Bunu anlamak için;

  • Akünüzün kutup başlarının çevresinde beyazımsı bir sülfat birikmesi ya da mavi kalıntılar arayın. Akünün doğru çalışmamasının sebebi bunlar olabilir. Bu duruma bir çözüm bulunduğu taktirde akünüz eskisi gibi çalışmaya devam edecektir. NOT : Elinizde herhangi bir koruyucu eldiven olmadan bu bölümlere dokunmayın, çünkü bu kısımlarda bulunma ihtimali olan sülfirik asit dokunmanız durumunda cildinize zarar verebilir.
  • Klima kapalı konumda minimum elektrik kullanımı ile aracın çalışır konumda 30 dakika boyunca aküyü şarj etmesini sağlayın.
  • Son olarak alternatörü kontrol edin. Bazı otomobillerde 'pil ölçer' bulunur. Motor çalışır konumdayken alternatör genel olarak 13.8 ile 14.2 volt değerleri arasında elektrik üretmektedir. Motor kapalı iken göstergede ki değer 12,4-12,8 volt arasında olmalıdır.


Doğru Yedek Aküyü Satın Alın


  • Önceki adımda anlatılan tüm aşamaları denediğiniz halde sorununuz halen devam ediyorsa, artık yeni bir akü almanın ve eskisi ile değiştirmenin zamanı gelmiştir. İlk olarak araç aküsünün ne tür olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Otomobilin markası, modeli, motor bilgileri, akünün boyutları gibi faktörler yeni akü alırken ihtiyaç duyacağınız özelliklerdir. Aküyü satın almaya gittiğiniz yerde muhtemelen bu sorular size yöneltilecektir. Bu özelliklere dikkat etmek önemlidir, çünkü otomobilden otomobile elektrik kapasitesi, akü boyutu değişkenlik gösterir.
Araba Aküsü Nasıl Değiştirilir

Aküyü Çıkarmadan Önce Yapılması Gerekenler


  • Güvenle çalışabileceğiniz bir ortam oluşturun.
  • Araç çakmağını yerinden çıkartın.

Eski Aküyü Çıkartmak


  • Akü dikdörtgen şeklinde ve ona bağlı iki kablodan oluşan bir şekildedir. Bazı otomobiller de arkada bazıların da ise öndedir. Hatta paspasta ve koltuğun altında dahi bulunabilir. Akünüzün aracın hangi kısımında olduğunu tespit ettikten sonra diğer adıma geçin.
  • Akünüzün kutup başlarını bulun ve belirleyin. Pozitif kutup başında (+), negatif kutup başında da (-) işareti vardır.
  • Negatif kutba bağlantısı olan kablonun somununu (kelepçesini) bir anahtar yardımıyla (genellikle 8mm ya da 10mm) gevşetin. Eğer akünüzün kutup başları (+) ve (-) olarak işaretli değil ise sizin işaretleme yapmanız karışmayı önleyecektir. Eğer negatif kutuptan önce pozitif kutbun bağlantısını sökerseniz kısa devre oluşturabilir, bununda daha önemlisi kendinize zarar verebilirsiniz.
  • Pozitif kutbun bağlantı kablosunu ayırın.
  • Araç aküsünü dışarı çıkartmak için akü yuvasını gevşetin, vidalarını çıkartın, kelepçe ya da aküyü yerine sabitleyen barlar varsa çıkartın. Dikkatli bir şekilde eski aküyü araçtan dışarıya çıkartın.


Yeni Aküyü Takmak


  • Akü kutuplarının kelepçelerini ve akünün tablasını temizleyin. Bu temizleme işlemi için karbonat ve de tel bir fırça kullanabilirsiniz. Eğer bu bölgeler de ciddi derecede korozyon oluşumu meydana gelmiş ise bu bölgeyi değiştirin. Bir sonraki adıma geçmeden önce temizlediğiniz alanın kurumasını bekleyin.
  • Eski aküyü çıkarttığınız yere yeni aküyü konumlandırarak yerleştirin. Aküyü kutupların doğru taraflarına gelecek şekilde yerleştirmeye dikkat edin. Tüm somun, vida ve barları yerine takın.
  • Pozitif kutbu bağlayın ve anahtar ile somunları sıkın.
  • Negatif kutbu bağlayın ve anahtar ile somunları sıkın.
  • Korozyon oluşumunun önüne geçmek adına akü kutuplarına lityum gres püskürtün.
  • Aracın kaputunu kapatın ve aracı çalıştırın. Tüm elektronik aksamın sorunsuz çalıştığından emin olun.
NOT : Artık kullanmadığınız akümülatörleri garajınız da tutmak ya da çöpe atmak yerine bu aküleri geri dönüşüm merkezlerine götürmeniz doğa açısından çok daha sağlıklı bir hareket olacaktır.



Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.