9 Mayıs 2017 Salı

Hızlı Şarj (Quick Charge 3.0) Teknolojisi Nedir?

Hızlı Şarj (Quick Charge 3.0) Teknolojisi Nedir

Qualcomm'un geliştirmiş olduğu hızlı şarj teknolojisi, günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi olmuş olan telefon şarjlarının çabuk bitmesi ve tekrar doldurulmasının uzun zamanlar alması durumuna büyük bir çözüm sağlıyor. Bu teknoloji ile çok daha kısa zamanlar da telefonlarımızı en azından acil durumlara yetecek kadar şarj etmek mümkün. Peki bu hızlı şarj teknolojisi nedir? Nasıl çalışır?




Yeni nesil akıllı telefonlar her geçen gün teknoloji ile birlikte daha da fonksiyonel hale gelmeye başlıyor. Hemen hemen her işimizi bu telefonlar ile idare ediyoruz. Fakat tüm bu işlemlere güç sağlayan pil teknolojisi maalesef telefonların kendisi kadar hızlı gelişemiyor. Bunca işe yetecek ve tüm gün dayanacak bir şarj kapasitesine sahip değiller. Çoğu zaman en acil durumlarda telefonlarımızın bataryası bitip kapanıyorlar. O an için şarj aleti ve bir priz bulma imkanımız olsa dahi, günü çıkartacak kadar şarj yüzdesinin dolması için epey bir zaman beklememiz gerekiyor. Batarya üreticileri her ne kadar yeni piyasaya çıkan telefonlarda daha yüksek enerji kapasitesine sahip bataryalar üretseler de bu tam olarak sorunu çözmeye yetmiyor. Qualcomm'un Quick Charge teknolojisi ise tam bu anda yardımımıza koşuyor ve şarj süresini olabildiğince kısaltmayı hedefliyor.

Daha öncesinde ilk defa 2013 yılında kullanıcılara sunulan Quick Charge 1.0 teknolojisi ile akıllı telefonlar %40 oranında daha hızlı şarj edilebilmeye başlandı. Daha sonrasın da 2014 yılında tanıştığımız Quick Charge 2.0 ile bu oran %75'lere kadar çıktı. 2.0 teknolojisi ile yalnızca şarj hızı değil donanım desteği de arttı. Ayrıca Qualcomm'un bu teknolojisi taşınabilir şarj cihazlarına (powerbank) ve araç içi adaptörlerine de uygulandı.


Quick Charge'ın en son sürümü olan 3.0 ise akıllı telefonların bataryalarını çok daha hızlı bir şekilde doldurabilecek. Qualcomm'un bu konuda iddiası ise Quick Charge 3.0'ın standart şarj etme süresini dört kata kadar azaltabileceği. Bu en yeni teknoloji, önceki sürümlerden olan 1.0 sürümünden 2 kat, 2.0 sürümünden ise %38 daha hızlı bir şekilde akıllı telefonları şarj edebiliyor.


Quick Charge 3.0'ı farklı ve ilginç kılan bir başka özelliği ise kullanmış olduğu Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV) algoritması. Bu algoritma ile cihaz, ne kadar elektrik gücüne ihtiyaç duyduğuna otomatik olarak karar verip şarj mekanizma sisteminin prizden ne kadar güç çekeceğini seçebiliyor.  Quick Charge 3.0'ın bu sürümü aynı zamanda geniş bir voltaj seçeneğine sahip. Bu sayede cihaz, voltaja ne kadar ihtiyaç duyduğuna kendisi karar verip, bu değeri dinamik bir şekilde değiştirebiliyor.



Hızlı Şarj (Quick Charge 3.0) Teknolojisi Nedir

Quick Charge 3.0'ın en iyi yanlarından birisi de önceki sürümler ile %100 uyumlu bir şekilde çalışabilmesi. Yani Quick Charge 1.0 ve Quick Charge 2.0 sürümlerini destekleyen cihazlar, Quick Charge 3.0 sürümünü de destekleyecek. Bunun yanında Quick Charge 3.0 çok geniş bir bağlantı kablosu çeşitliğini de destekleyebilmekte. Bu teknoloji; USB Type-A, USB Type-C, USB micro gibi farklı bağlantı türlerini %100 destekliyor. Qualcomm'un en yeni Snapdragon işlemcileri Quick Charge 3.0 teknolojisine sahip bir şekilde satışa başlayacaklar.



  Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.