8 Mayıs 2017 Pazartesi

Ortodonti ve Diş Teli

Birçok insanda küçük-büyük ortodontik bozukluklar olduğu için diş teli hayatımızda önemli bir rol alıyor. Ve bunun kullanılmasını gerektiren bir çok sebep var. Çünkü ağızdaki estetik görünümü elde etmek için en çok iki şeye başvuruluyor: tel tedavisi ve diş beyazlatma. Şimdi sağlığımız ve günlük hayatımız için diş telinin ve ortodontinin neden önemli olduğunu öğrenelim.


Ortodonti Nedir?
Yunanca'da ortho(düzgün) ve odons(diş) kelimelerinden oluşan ortodonti düzgün diş anlamına gelmektedir. Aslında ortodonti, çene ve dişlerdeki bozuklukların giderilmesini amaçlayan diş hekimliği dalıdır.

Ortodontik tedavide esas gaye oklüzyonun tam sağlanmasıdır. Yani karşılıklı dişlerin uyumlu bir şekilde kapanmasıdır. Kişinin etkin bir şekilde besinleri ısırabilmesi, çiğnemesi ve konuşması iyi bir oklüzyona sahip olmasına bağlıdır. Ayrıca bu, kişinin estetik görünümünü de etkiler.


Ortodonti ve Diş Teli

Şu an dünyada ortodontik tedavi görmeyen insanların %80'inde ortodontik bozukluk var. Kimisinde belli olmayacak, hissedilmeyecek derecede iken kimisinde gözle görülür bir bozukluk vardır. Çapraşık dişlerin düzeltilmesi ve oklüzyonun sağlanması diş teli ile yapılıyor. Fakat insanların çoğu hayla diş teli taktırmaktan çekiniyor.

Evet, özellikle küçük yaştaki çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde ortodontik bozukluk varsa bir an önce bir diş hekimine gidip tel tedavisine başlaması lazım. Çünkü eğer küçükken tel takılmazsa ileriki yaşlarda diş çekimine veya ameliyata sebep olabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Her şeyden önce sağlık. Diş sağlığınıza önem vermezseniz erken yaşlanırsınız. Yani daha genç yaşta tatlılardan, dondurmalardan, çikolatalardan ve fındık, ceviz gibi yiyeceklerden uzak kalırsınız. 

Tel taktıralım ama kötü gözüküyor
Gençlerin çoğu diş telinin kötü gözüktüğünü düşünüyorlar. O yüzden yaptırmıyorlar. Halbuki bu sadece alışma sürecinde size öyle geliyor. Düşünün gözünüz rahatsızlandı ve artık gözlük takmaya başladınız. Bu, çevrenizdeki herkese ilk başta garip gözükecek. Kimisi komik durduğunu, kimisi kötü durduğunu söyleyecek. Hatta size de başlarda garip gelecek. Ama kısa bir süre sonra herkes alışacak. Hatta gözlüksüz onlara garip geleceksiniz. İşte diş teli de aynen böyledir. Zamanla herkes alışacak. Hem ömür boyu çarpık dişlerle dolanmanız daha mı iyi? Yoksa 1-2 hafta "Onlar çamaşır teli mi" diye dalga geçilmek mi? Tabi bu biraz da ne kadar acımasız arkadaşlara sahip olduğunuza bağlı.

Yetişkinlere tel tedavisi yapılabiliyor mu?
Bir çoğumuz da tel tedavisinin sadece çocuklara ve gençlere yapıldığını, yaş ilerledikçe kemiklerin ve dişlerin oturduğunu, düzelemeyeceğini düşünüyor. Halbuki bu tedavilerin büyük kısmı yetişkinlere yapılıyor. Ve yaşınız kaç olursa olsun tel tedavisi ile dişlerinizin düzelmesi mümkündür.

Diş teli ile ilgili bizi en çok ilgilendiren konulardan biri de fiyatı. Birçok klinikte tüm dişe tel taktırmanın fiyatı 1500-5000 lira arasındadır. Ayrıca 4-12 taksite kadar taksitlendirme imkanı da oluyor. İçiniz rahat olsun. Üniversite hastahanelerinde tel masrafı 1500-2000 lira arasındadır. Fakat üniversite hastahanelerinde randevu sıkıntısı olabiliyor. 1-5 sene sonrasına kadar randevu verebiliyorlar. Gördüğünüz gibi taksit imkanlarıyla beraber sizi zora sokmayacak gayet makul fiyatlar.

Ortodonti ve Diş Teli

Evet çoğumuzda mutlaka bir veya birkaç dişimiz yamuktur. Eğer bir iki dişinizde yamukluk varsa çok daha ucuza ve kısa sürede tedavi olabilirsiniz. Belki de tüm dişe tel taktırmanız gerekmez. Diş telinin hayatımızda büyük bir yeri var. Başka bir yazımızda diş telinin gerekliliğine ve ortodontik tedavinin faydasına daha detaylı değineceğiz.

Yazar: Halil İbrahim Yıldırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.