14 Mayıs 2017 Pazar

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

klima seçimi nasıl yapılır
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte evlerimizde ve iş yerlerimizde serin köşeler aramaya başlarız. Ama sıcaklıklar iyice artınca o serin köşeler de artık fayda vermez hale gelir ve artık bir klima almanın zamanı gelmiştir. Klima seçimi önemli bir konudur, uzun yıllar sorun çıkarmadan işini en iyi şekilde yapacak bir klima seçimi nasıl yapılır görelim;

Öncelikle uygun klimayı seçmek için profesyonel bir destek alabilirsiniz. Fakat bir çok firma kendi ürününü satmak isteyeceği için bu seçenek çok güvenilir olmayacaktır. Bu yüzden bu yazımızda bahsedeceğimiz kriterler hakkında iyi bir araştırma yaparak seçiminizi kendiniz yapabilirsiniz. Piyasada çok farklı fiyatlar göreceksiniz, fakat "ucuz etin yahnisi pek olur" atasözü ve İngilizlerin "ucuz mal alacak kadar zengin değilim" sözü rehberiniz olsun. Eviniz veya iş yerinizde klimanın montajının yapılacağı alanın büyüklüğü önemlidir. Alan ne kadar büyükse BTU cinsinden daha büyük BTU'ya sahip bir klima almanız gerekir. Tabi bulunduğunuz coğrafi konum da cihazın BTU'sunu etkileyen faktörlerden biridir. 40 metrekarelik bir salon için klima alacaksanız  eğer eviniz  Kars'ta ise farklı, Şanlıurfa'da ise farklı bir sonuç çıkacaktır. BTU değerini etkileyen başka faktörler de vardır. Buradan gerekli BTU değerini hesaplayabilirsiniz.

Başka bir kriter de enerji sınıfıdır. A, A+, A++  gibi bir çok enerji sınıfı bulunmakta. + sayısı arttıkça klima daha az elektrik enerjisi harcıyor anlamına geliyor. Fakat bu harflere aldanmamak lazım. İyi bir araştırma ile klimanın saatte harcadığı elektik enerjisinin kaç Kw/h olduğunu öğrenmeniz gereklidir. Son yıllarda üretilen klimaların büyük çoğunluğu inverter teknolojisine sahip, siz de bu özelliğe sahip bir cihaz seçerek daha az elektrik faturası ödeyebilirsiniz.

Seçtiğiniz klimanın mekanınıza uygun olması gerekir. Öyle durumlar olabilir ki klimayı duvara monte etmek mümkün olmaz o zaman salon tipi klima tercih etmeniz gerekebilir. Klimanın çalışırken çıkardığı ses şiddeti de önemli kriterlerden biridir. Gece sizi uyutmayacak bir klima istemezsiniz değil mi? Bunun için 40 desibel altı ürünleri tercih etmelisiniz.

Klimanın yetkili servis tarafından monte edilmesine ve cihazın besleme hattının yetkili bir elektrikçi tarafından yapılmasına da dikkat etmelisiniz. Klimanızı kullanırken belirli aralıklarla yetkili servislere bakım yaptırmayı da unutmayınız.

Yazan: Cemal Taner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.