12 Mayıs 2017 Cuma

İnsanlar Neden Tel Tedavisi Görmez?

Diş telleri ile tel tedavisi yaptırmayan insanların kendilerince bazı sebepleri var. Fakat oklüzyonu(tam kapanış) bozuk olan, düzensiz dişlere sahip olanlar diş telleri ile tedavi olmazlarsa ileride bazı sağlık problemleriyle karşılaşacağı gibi kendi estetik görünümüne de engel olmuş oluyor. Şimdi insanları tel tedavisinden uzak tutan 5 ana sebebininden bahsedelim.

İnsanların Diş Teli Takmamalarının Sebepleri:

1) Diş telleri çocuklara ve gençlere takılır. Bizden geçti artık.

İnsanların çoğu bu yanlış düşünceye sahipler. "16-18 yaşlarında kemikler ve dişler gelişimini tamamlıyor. O yüzden artık bizim için tel taktırma zamanı geçti." diye düşünenler büyük bir yanılgı içerisindeler. Çünkü dişler sabit bir yapıda değiller. Tel ile hareket edebiliyorlar ve bu ömür boyu böyle. O yüzden yaşınız kaç olursa olsun dişleriniz tel ile düzeltilebilir. Küçükken tel taktırmanın avantajı ise ileride oluşabilecek problemlere engel olmasıdır. Onun dışında yaşın pek bir önemi yok.

2) Tel insanı kötü gösteriyor ve dalga konusu olacağım için taktırmıyorum.

Birçok insan da bu şekilde düşündüğü için tel tedavisi yaptırmıyor. Hususan ortaokul ve lise çağındaki gençler. Tel takınca arkadaşları tarafından kötü gözükeceğini, kendisini çirkin göstereceğini düşündükleri için hatta dalga geçilmekten korktukları için diş tellerinden uzak duruyorlar. "Tel taktırmasam da olur. Sağlığımı etkilemiyor sonuçta." diyorlar. Halbuki bilseler 4 yıl ortaokulda,4 yıl lisede, 4 yıl üniversitede, ömür boyu yamuk dişlerle gezmek sizi daha kötü gösterir. Hele eğer ileride yüz görünümüne önem veren ve diksiyon gerektiren mesleklere gidecekseniz şimdiden diş beyazlatma ve tel tedavisi için başvuru yapın. Hem şimdilerde diş telleri eskisi gibi garip gelmiyor insanlara. Diş tellerini taktıranlar çoğaldığı için normal geliyor. Hatta bazı yerlerde gençler içinde trend haline gelmeye başladı. Kızlar için pembe, mor; erkekler için metalik, mavi, yeşil gibi çeşitli renklerde diş telleri, hatta sarı-lacivert, sarı-kırmızı gibi takım renklerinde diş telleri kullanılmaya başlandı. Öyleyse modaya uyup bundan uzak durmamak gerek.
Renkli Diş Telleri

3)Tel tedavisi için sağlam dişlerimi çekiyorlarmış. Benim için dişlerim daha önemli.

Evvela, tel taktıracak olan herkes diş çektirmez. Eğer dişleriniz normalden fazlaysa(düşmeyen süt dişi falan varsa) veya çeneniz mevcut dişler için yeterince geniş değilse diş çekilebilir.
Onun dışında bütün hekimler diş çektirmeye son çare olarak bakarlar. Endişe etmeyin, diş hekimleri dişlerinizi sizden çok düşünüyorlar. 

Saniyen, lingual tedavi veya lingual ortodonti dediğimiz yani resimdeki gibi diş tellerinin dişin sadece dil bölgesine takılarak uygulanan tedavi yöntemi sayesinde hiç estetik kaygısı yaşamadan tel tedavisi yapabilirsiniz. Tabi biraz cebiniz yanacak.


Lingual ortodonti

4) Randevu bile alamıyoruz nasıl tedavi olalım?

Diş hekimliğinin üniversite hastahanelerinde ne yazık ki randevu sorunu oluyor. Bir randevu alıyorsun, taa 2-3 yıl hatta 5 yıl sonraya... O kadar çok sıra var ki bazen randevu bile vermiyorlar. Maalesef buna yapacak pek bir şey yok. Ya özel kliniklere gideceksiniz ya da bekleyeceksiniz. O yüzden eğer çocuğunuza tel taktıracaksanız 2-3 yıl önceden randevu alın. Hem o süre içinde ağzındaki diğer tedavilerini de(dolgu, kanal tedavi, diş çekimi vs.) varsa yaparsınız. Zaten tel tedavisinden önce bunları tamamlamak lazım.

5) Çok masraflı

Evet, insanların geneli itibariyle bakacak olursak tel taktırmak masraflı. Bence birçok insanın tel tedavisine başvurmamasının asıl sebebi bu. Fakat dişe tel taktırmamanın zararlarından  haberdar olsanız o parayı toplamaya çalışacaksınız. Hem size uygun taksit imkanları sunularak o masrafı tek bir seferde ödemekten kurtarıyor. Ayrıca randevu alıp bir-iki yıl bekleyebilecekseniz üniversite hastahanelerinden tedavi olun. Orada diş telleri daha ucuz olduğu için az bir masrafla tel tedavisi görebilirsiniz.


Yazan: Halil İbrahim Yıldırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.