8 Mayıs 2017 Pazartesi

D Sınıfı Ehliyet Tipi

D sınıfı ehliyet tipi, minibüs ve otobüs kullanacaklara verilen ehliyet tipidir. D sınıfı ehliyet tipini, sahip olma şartlarını ve kapsamını inceleyeceğimiz yazımıza öncelikle ehliyetin ne demek olduğunu ve alınış sürecini anlatarak başlayalım.

Ehliyet Nedir?

Ehliyet ya da diğer ismiyle sürücü belgesi, yetkili kurumlar tarafından verilen; karayolunda seyir halindeki motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine imkân tanıyan, bazı kurumlarda kimlik işlevi görebilen resmi bir belgedir. 2016 yılında son düzenlenmiş şekliyle; M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, D1, D1E, DE, F, G, K şeklinde ehliyet sınıfları bulunmaktadır. Ehliyet sahibi olabilmek için alt yaş sınırı bulunmaktadır. Bazı ehliyet tiplerine sahip olabilmek için daha önce başka bir ehliyet almış olmak gibi şartlar vardır.

Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet alabilmek için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olunur ve kursun eğitimleri tamamlanır. Eğitimler sonunda Bakanlığın düzenlediği ehliyet sınavına girilir. Bu yazılı sınavı kazanan adaylar direksiyon sınavına tabi tutulur ve direksiyon sınavından başarıyla geçen adaylara kurs tarafından sürücü sertifikası verilir.

Sürücü sertifikası alındıktan sonra, ilk olarak alınacak ehliyetin harcını yatırmak gerekir. Daha sonra gerekli belgelerle birlikte Trafik Şube Müdürlükleri’ne başvurulur. Ehliyet almak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Sürücü Belgesi Dosyası (Şoförler odasından), 
  • Sürücü Sağlık Raporu (Resmi yada özel sağlık kuruluşlarından), 
  • Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği, 
  • Sürücü belgesi harç payı, sürücü belgesi hizmet bedelinin vergi daireleri veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz ve sürücü belgesi değerli kağıt bedeli, 
  • Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, 
  • 2 adet vesikalık fotoğraf ( 5x6 ebadında, beyaz arka fonlu) 

Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra trafik şubelerinden ehliyet için randevu alınır. Randevu saatinde belgelerle birlikte hazır bulunulur. Trafik Şubeye gidildikten sonra yapılacak işlemler şöyledir; önce parmak izi çıktısı alınır. Sonraki adım dosyaya parmak izi çıktısını eklemek ve kart bedelini ödeyerek dosyayı ilgili personele teslim etmektir. İşlem tamamlandıktan sonra ehliyetin ne zaman çıkacağına dair personel tarafından bilgilendirilir ve yaklaşık 2 hafta içerisinde ehliyetinizi alırsınız.

D Sınıfı Sürücü Belgesini Alabilmek için Gerekli Şartlar Nelerdir? Kimler Alabilir?

2016 öncesi düzenlemeye göre şartları sağlayan sürücüler D sınıfı ehliyet alma hakkına kanunen sahip oluyordu. Şu anki düzenlemede D sınıfı ehliyet alabilmek için;

24 yaşını doldurmuş olmak, En az iki yıllık B sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak gerekir. Ancak yine de yetmez. Yeni düzenleme ile ehliyet yükseltmek için tekrardan sürücü kursuna gitmek, yukarıda bahsetmiş olduğumuz ehliyet alma sürecinden tekrar geçmek gerekir.


D sınıfı Ehliyet için Ücret ve Masraflar

D sınıfı ehliyet için tekrardan kursa kaydolursunuz ve 1000 – 2000 TL arası kurs ücreti ödersiniz. MEB sınav ücreti 70 TL, bazı kursların almış olduğu komisyon dosya ücreti 50 TL’dir. D sınıfı ehliyet için yatırılması gereken harç 672,10 TL’dir. Bunun yanı sıra trafik şubede ödenmesi gereken kart ücreti 126 TL’dir. Dolayısıyla D sınıfı ehliyet almanın bedeli 2000 – 3000 TL arasıdır.

D Sınıfı Ehliyet Sürücülerinin Kullanabildiği Araçlar

D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir. Ancak M, B, BE, B1, D1, F ehliyetlerini de kapsadığından motorlu bisiklet, otomobil ve kamyonet, 4 tekerlekli motosiklet, römorklu otomobil ve kamyonet ve lastik tekerlekli traktör de kullanabilir.

D sınıfı ehliyet 5 yıl süre ile verilir. 5 yıl sonra ehliyetin yenilenmesi gerekir.


Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.