3 Mayıs 2017 Çarşamba

Protein Tozu Zararlı mı?

Günümüzde vücut geliştirme ile uğraşmakta olan birçok insan bulunuyor. Herkesin durumu olmadığından dolayı gün içerisinde alması gereken protein,aminoasit gibi maddeleri yedikleri öğünlerden alamıyorlar. Bu durumda protein takviyesi gibi ürünler gün yüzüne çıkıyor. Ancak televizyonda da verilen haberler ile birlikte herkesin aklındaki tek soru bu maddeler zararlı mı? Bu yazımızda elimizden geldiğince bu takviyeler ile ilgili aklınızdaki soruları silmeye çalışacağız.


Yazımıza ilk olarak protein tozlarını size tanıtarak başlayalım. Bu maddeler aslında genel olarak peynir altı suyundan yapılan toz denebilir. Ancak içime hazır hale gelmeden önce birçok işlemden geçiriliyor. Öncelikle peynir altı suyu içerisinde bulunan yağ,tuz gibi istenmeyen maddeler ayrıştırılır. Daha sonra belirli aromalar ilave edilerek peynir altı suyunun içilebilir bir hal alması sağlanır. Daha sonra elde edilen karışım işlenerek toz haline getirilerek paketlenir ve satışa hazırlanmış olur.
Protein Tozu

Özellikle bu kadar korkmakta olduğumuz bu maddeler içerisinde bulunmakta olan whey proteini bebek mamalarının içerisinde bulunmakta. Ayrıca özel hastahanelere gidecek olursanız bu yerlerde de insanlara bu takviyelerin doktorlar tarafından destek olarak verildiğini görebilirsiniz. Doktorlar bile tavsiye edebiliyorken bu maddeler nasıl zararlı olabilir ki? Bizim duyduğumuz geri kalan bilgiler ise tamamen medyanın abartmasıdır. Henüz sebebi bu takviyeler olarak kanıtlanmış bir ölüm bulunmamakta.

Peki bu takviyeler kullanmamız kesinlikle zorunlu mu? 
Tabii ki kimse kimseye zorla bir şey kullandıramaz. Ancak örnek vermek gerekirse, doktora gittiniz ve size kan tahlili yaptılar diyelim. Bu tahlil sonucunda B2 vitamini oranınız eksik çıkmış olsun. Doktor size bekleyelim kendi kendine yükselsin ya da gün içinde gıdayla alırsın benzeri cümleler söylemez. Bunun yerinde bu vitamini içeren destek hapları verir. Tıpkı bunun gibi de bu maddeler adları üzerinde besin takviyeleridir. Yani vücudunuzda az olarak bulunan protein gibi maddeleri gereken oranda artırarak kaslarınızın da bundan yararlanmalarını sağlarlar. Bu konuda sizin tek yapmanız gereken güvenebileceğiniz birine danışarak vücudunuzdaki eksikliklere göre gerekli takviyeleri almak olacaktır. Daha sonra gönül rahatlığıyla bu takviye besinleri kullanabilirsiniz.


Yazan: Caner Ümit TOPÇU

1 yorum:

  1. Sağlıklı beslenmek için insanların alması gereken temel besinlerden biri proteindir. Proteinin en çok bulunduğu besinler ise kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleridir. Bunun yanında tahıllarda, kuru fasulye, mercimek, soya ve kabuklu yemişlerde de bolca bulunur. Bu besinleri düzenli tükettiğimizde ihtiyacımız olan proteini alırız. Ancak ağır spor yapanların günlük protein ihtiyacı daha fazladır ve günlük beslenmesine takviye olarak protein tozu almaları gerekir. Spor yaparken kaslar yıpranır ve kas onarımı için daha fazla proteine ihtiyaç vardır. Protein hücrelerin ve kasların gelişmesini sağlar. Günde 2 kilo et yiyerek alacağınız proteini bir ölçek protein tozu kullanarak almak mümkündür. Protein tozunun spordan önce ve spordan sonra alınması kas yıkımının önlenmesi için en doğru zamandır.

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.