5 Mayıs 2017 Cuma

Mutfaklarda Gıdaya Çapraz Bulaşmaya Dikkat

Mutfaklarımızda et, balık gibi bir çok gıdayı hazırlayıp yiyoruz. Fakat bu gıdalarda bulunabilecek olan zararlı mikroorganizmaların doğramak için kullandığınız bıçak ve doğrama tahtasından diğer gıdalara bulaşabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Bu olay ise ''çapraz bulaşma'' olarak isimlendiriliyor. Bu yazımızda size bu riskten nasıl korunabileceğinizi, bunu engellemek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Çiğ ve bozulmaya yatkın olan gıdalar içerilerinde virüs ve bakterileri de barındırırlar. Bu tipteki gıdalar içinde bulunan bu zararlı mikroorganizmalar değişik yollarlar diğer gıdalara bulaşabilmekte. İşte bu şekilde bakteri içeren gıdalardan diğer gıdalara bakterilerin bulaşmasına çapraz bulaşma denilir. Bu durum gıdalardan kaynaklanan hastalıkların ve gıda zehirlenmelerinin yaşanmasının en önemli sebeplerinden biridir.

Mutfaklarımızda yemek hazırladığımız sırada çiğ bir şekilde et,balık doğrama gibi işlemler yapmaktayız. Bu işlemler sırasında kullandığımız bıçakları her ne kadar yıkasak da kullandığımız doğrama tahtası hatta çiğ eti koyduğumuz yer bile bizim için risk taşımakta. Hatta iyi muhafaza edilmeyen etler buzdolabı içerisinde bile diğer gıdalara bakterilerin bulaşmasına olanak sağlayıp gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilir. Tam olarak temizlenmemiş olan yeşillikler de bu tarz bulaşmalara sebep olabilmekte. Peki çapraz bulaşma riskini azaltmak için neler yapabiliriz? 

  • Mümkün olduğu müddetçe çiğ gıdaları ve pişmiş gıdaları farklı yerlerde saklamamız gerekmekte.Buzdolabı içerisinde çiğ gıdalar üst raflarda, pişmiş gıdalar ise alt raflarda saklanabilir.
  • Gıdalar yerden en az 15 cm üst bir konumda saklanmalı.
  • Pişmiş ve hazır gıdalar hava almayacak şekilde iyi bir kap içerisinde muhafaza edilmeli.
  • Kimyasal içerikte olan malzemeler kesinlikle gıdalar ile aynı yerlere konulmamalı.
  • Kullanmış olduğumuz kesme aletlerini, doğrama tezgâhlarını, kesme tahtalarını sık sık yıkadıktan sonra tekrar kullanmamız gerekmekte.
  • Kullanılmış olan plastik torba ve folyolar tekrar kullanılmamalı.
  • Çiğ gıdalara el ile temastan sonra mutlaka eller güzelce yıkanmalı.
  • Çiğ et konulmuş olan mutfak tezgâhlarına yıkama yapmadan başka bir gıda konulmamalı.
Eğer mutfaklarda bu koşullara dikkat ederseniz gönül rahatlığı ile yemeklerinizi yapabilir ve hiçbir zehirlenme ya da bakteri riski olmadan yemeklerinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.