13 Mayıs 2017 Cumartesi

Nasıl Hacker Olunur?

nasıl hacker olunur
12 Mayıs 2017'de Dünya genelinde etkili olan Wannacry isimli fidye yazılımı, içinde Türkiye'nin de olduğu yüze yakın ülkeyi etkiledi. Özellikle İngiltere'deki sağlık kurumları bu zararlı yazılımdan en fazla etkilenen yerler oldu. İngiltere'deki bir çok hastane, hastaların tahlil sonuçlarına ulaşamadı, randevuları karşılayamadı hatta ambulanslar hizmet veremedi. Zaralı yazılımı bulaştıran hackerlar etkilenen bilgisayarlardaki dosyaları şifreliyor ve şifrenin çözülmesi karşılığında 300 $ talep ediyor. Zaten son yıllarda bu tür fidye yazılımları çok popüler hale gelmişti. İşletim sistemlerinin ve antivirüs yazılımlarının zamanında güncellenmemesi bu gibi saldırılara hedef olmanın en önemli sebebi.
Yine geçtiğimiz aylarda Amerikayı hedef alan Ddos saldırısı Twitter, Netflix gibi önde gelen bir çok İnternet firmasının hizmet verememesine yol açmıştı. Bu saldırıda da varsayılan parola bilgileri değiştirilmemiş İnternet'e bağlı güvenlik kameraları ve DVR cihazları kullanılmıştı.


Son yıllarda bu gibi haberler çok duyuldukça siber güvenlik konusu ön plana çıkmaya başladı. Tabi ki bu konulara merak salan insanların sayısı da artmış oldu. Nasıl hacker olunur artık sadece gençlerin merak konusu değil. Hacker olmak sadece bilgisayar sistemlerine zarar vermek anlamına gelmiyor. Çünkü hackerların iyi kalpli olanları da var :) 3 tür hacker var;

  1. Siyah Şapkalılar: Bilgisayar sistemlerine zarar vermeyi amaçlamış kişilerdir. Bunu zevk, hobi için yapanlar olduğu gibi yukarıda anlattığımız olayda olduğu gibi para için yapanlar da vardır.
  2. Beyaz Şapkalılar: Hackerlık bilgilerini zarar vermek için değil faydalı olmak için yani savunma amaçlı kullanırlar. Bir sistemin açığını bulup onu kapatmaya çalışır veya sistemin sahibine haber verirler. Günümüzde bu tip hackerlara siber güvenlik uzmanı olarak çok ihtiyaç vardır.
  3. Gri Şapkalılar: Mr. Robot dizisindeki Elliot Alderson gibi gündüz beyaz gece siyah şapka takan hackerlardır. yani bilgilerini bazen saldırı bazen de savunma amaçlı kullanırlar.

    siyah şapkalı hacker

    Gelelim yazımızın başlığındaki nasıl hacker olunur sorusunun cevabına. Öncelikle network, programlama dili ve Linux konusunda temel bilgi sahibi olmak gerekiyor. Sonrasında Kali Linux gibi içinde hazır hack araçlarının bulunduğu yazılımların kullanmasını öğrenmek ve öğrendiklerimiz konusunda çokça pratik yapmak gerekiyor. Yaptıklarımızın bilişim suçu kapsamına girmemesi için gerçek sistemler yerine sanal sistemlerde çalışma yapmamız gerektiğini unutmayın. Kali Linux kullanımını öğrenmek için kitaplardan faydalanabileceğimiz gibi Youtube'da bulunan bir çok videodan veya ücretli video eğitimlerden faydalanabiliriz.

    Siyah, Beyaz veya Gri şapkalı Hacker olmak için çok emek harcamak, çok okumak, çok pratik yapmak gerekir. Her işte olduğu gibi burada da tecrübe çok önemlidir. Tavsiyemiz insanlara faydalı olma adına siber güvenlik uzmanı olmayı hedeflemeniz yani beyaz şapka takmanızdır. Her zaman söylediğim şu cümle ile yazıyı noktalayayım "İlgisi olanın bilgisi olur"
    Yazan:Cemal Taner

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.