8 Mayıs 2017 Pazartesi

Benzin ile Jet Yakıtı Arasındaki Farklar Nedir?

Benzin ile Jet Yakıtı Arasındaki Farklar Nedir

Günümüzde benzinler de jet yakıtları da otomobillerin ve uçakların motorlarını çalıştırmaya yarayan, enerji ve güç açığa çıkartan temel kaynaklardır. Peki ikisi de aynı işe yaradığı halde aralarında ne gibi farklar olabilir? Neden birbirlerinin yerine kullanılamazlar? Benzin ve jet yakıtının arasında ne gibi ayırıcı özellikler vardır?

Hiç jet yakıtının tam olarak ne olduğunu düşündünüz mü? Ya da bu yakıtı otomobilinizde kullandığınız da daha hızlı gidebileceğinizi? Bu olay her ne kadar teoride mantıklı gibi gelse ve jet yakıtı da benzine benzer bir yakıt olsa da bu enerji yüklü yakıtı diğer araç motorlarında kullanılması pek ideal değil. Her iki yakıt türü de rafine petrolün uzun bağlı hidrokarbonlarından açığa çıkartılıyor.


Benzin, sahip olduğu hidrokarbon tiplerinden bazılarında ayrışıyor. Benzinin içeriğinde bulunan atomlar, 7'sinden 11'ine dek karbon atomuna sahipler. Jet yakıtı ise 12-15 aralığında hidrokarbonlara sahip. Buda, jet yakıtının "kerosen" adlı yapı parçalarından oluştuğu anlamını taşıyor.

Aslına bakılırsa uçak yakıtlarının, otomobillerde kullanılması imkansız bir durum değil. Fakat uçaklar ve otomobiller farklı ortamlar için tasarlanmış araçlar. Jet yakıtında bulunan "kerosen" adlı maddenin donma noktası daha düşüktür. Bu da uçuş sırasında -30 santigrat dereceye kadar ısı düşüşüne maruz kalan uçaklarda, yakıtın depoda iken donmasının daha da güçleşmesi anlamına geliyor. Bunun dışında "kerosen"in alev alma eşiği daha düşüktür. Yani benzin gibi bir anda parlayarak yanmıyor. Bu sayede güvenli uçuşların teminatı sağlanmış oluyor.

Sonuç olarak jet yakıtı ve benzin arasındaki en önemli fark, moleküllerinde bulunan hidrokarbon dizilişleridir. Fakat her ikisi de saf petrolden üretilmiş ve yanmalı motorları çalıştırabilmektedirler.


Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.