10 Mayıs 2017 Çarşamba

İntihar Ettiren Oyun: Blue Whale

İnternet üzerinde pek çok oyunu oynayarak eğlenebiliriz. Ancak bir oyun ise geçtiğimiz dönemler içerisinde 130 genç insanın ölümüne sebebiyet olması dolayısıyla araştırılıyor. 'Blue Whale' yani Mavi Balina ismine sahip olan bu oyun pek çok genç yaştaki kişinin ölmesini sağlamış olabilir. Rus polisi tarafından bu oyun üzerindeki soruşturmalar devam ediyor.


Aslında bu oyun öyle bir herhangi bir internet sitesine girip oynayabileceğiniz ya da indirip bilgisayarınıza yükleyerek oynayabileceğiniz şekilde bir oyun değil. Mavi Balina isimli oyun Rusya içerisinde kullanımı çok yaygın olan 'Vkontakte' sosyal paylaşım platformu aracılığıyla oynanıyor. İnternet üzerinde dolaşan söylentilere göre bu platform üzerindeki sayfanızda '#BlueWhale' şeklinde bir etiket ile paylaşım yaptığınız taktirde içerisinde bir link olan mesaj alıyorsunuz. Linke tıkladığınız anda ise bilgisayarınızın ip adresi yöneticinin eline geçiyor. Daha sonra yönetici olarak bilinen bu kişi sizinle mesaj aracılığıyla iletişime geçmeye başlıyor. Son olarak yönetici tarafından size bir soru yöneltiliyor. Oyunu oynamaktan emin olup olmadığınız soruluyor. Eğer oynamayı kabul ederseniz oyun başlıyor. Yönetici tarafından size gönderilen bir takım talimatları yerine getirmeniz, getirmediğiniz taktirde ise sizin ve ailenizin peşine düşüleceği söyleniyor. Talimatları yerine getirdiğiniz zamanlarda ise kanıt olarak fotoğraf çekerek yöneticiye gönderiyorsunuz. Bu talimatların bazıları şu şekilde;

  • Kolunuza keskin bir alet yardımı ile Mavi Balina şekli çizmek
  • Gün boyunca sadece yönetici tarafından gönderilen korku filmlerini izlemek.
  • Sabahın dördünde uykudan uyanmak
  • Gün boyunca yine yönetici tarafından gönderilmiş olan müzikleri dinlemek
Eğer yönetici tarafından size gönderilen bu isteklerini 50 gün boyunca başarı ile yerine getirirseniz yönetici tarafından son bir istek olarak hayatınıza son vermeniz istenmekte. 

Geçtiğimiz yakın bir zaman dilimi içerisinde Yulia Constantinova ve Veronica Valkova bir binanın 14. katından atlayarak intihar etmişlerdir. Bu intiharı gerçekleştirmeden sadece birkaç gün öncesinde sosyal paylaşım sitesinde bulunan profil sayfalarında Mavi Balina fotoğrafları ve 'Son, artık anlamı yok' gibi paylaşımlarda bulunmuşlardır. Daha birçok genç insanın hayatlarına son vermesinin altında da bu oyun yatmakta. Dileriz ki Rus polisi bu intiharlara bir çözüm getirsin.


Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.