3 Mayıs 2017 Çarşamba

Diş Beyazlatmak Zararlı mı?

diş beyazlatma zararlı mı
Diş hekimliğinde şu anki teknoloji ve klinik yöntemlerle diş beyazlatma çok hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. "Ne kadar fırçalarsam fırçalayayım dişlerim beyazlamıyor." mu diyorsunuz? Artık kirli ve sapsarı dişlerle gezmeyeceksiniz. Buraya kadar güzel. Peki, bu diş beyazlatma ne kadar sağlıklı? Dişlerimizin güzel gözükmesini istiyoruz ama sağlığına da zarar gelsin istemeyiz.


Evet, artık dişlerde estetik birinci planda, sağlık ise ikinci planda tutuluyor. Bunu hekimler böyle yapmıyor. İnsanlar böyle istedikleri için hekimler de tedavilerini ona göre şekillendiriyorlar. Kimisinin tek derdi beyaz dişlere sahip olmak, kimisinin de sararmış dişlerden kurtulmak. Her iki şekilde de diş beyazlatmak için gelenlerin akıllarındaki tek soru: "Zararlı mı?".

Evet arkadaşlar diş beyazlatma tamamen sağlıklıdır fakat hekim kontrolünde yapılırsa. Yoksa etrafta duyduğunuz yöntemlerle veya piyasada satılan ilaç ve macunlarla bu işi yaparsanız zararlı çıkabilirsiniz. Özellikle eczanelerde veya internette gördüğünüz diz beyazlatıcı ürünlerini almayın. Çünkü içlerinde fazla aşınmaya yol açan, mineye zarar veren maddeler bulundururlar. Hiçbir güvencesi yoktur. Sakın üzerinde yazılan ve tanıtımlarındaki söylenenlere inanmayın. Ürün sahipleri ürünlerini pazarlarken kötü şeyler söylemez. Elbet iyi şeyler söyleyecek. Zaten zararsız olsalardı hekimler klinikte diş beyazlatma ile uğraşmazlardı. Direk o ürünleri aldırırlardı.

Peki, hekimler sağlıklı bir şekilde nasıl beyazlatıyorlar? Beyazlatma yöntemi iki şekilde yapılıyor:

  1. Klinikte: Hekim hastanın ağzına özel bir jel sürer. Daha sonra lazerle bir süre üzerine tutar. Bir saatten az sürer. İstenilen beyazlık sağlanmazsa bir kaç seans yapılabilir.
  2. Evde: Hekim dişlerden ölçü alarak bir kalıp hazırlar. Hasta, evine vardığında o kalıbın içine ilacı koyar ve dişlerine takar. 6-8 saat durur. Genelde bu, uyku saatlerine denk getirilir. Yaklaşık iki hafta içerisinde sonuç alınır.
Fakat bu yöntemler uygulanmadan önce ağızdaki bütün tedaviler yapılmış olmalı ve mutlaka diş temizleme işlemi de yapılmış olmalı.

Eğer istenirse iki yöntem de beraber uygulanabilir. Bu, dişlerin beyaz kalma süresini daha da artırır. Süresi demişken diş beyazlatma ömür boyu kalıcı değil ne yazık ki. Ortalama 1-2 senede beyazlığını kaybedebiliyor. O zaman geldiğinde tekrar beyazlatma işlemi yapılır. 


diş beyazlatma zararlı mı

Elhasıl, diş beyazlatma hekim kontrolünde yapılırsa tamamen zararsızdır. Fakat benim size tavsiyem, diş temizletmeniz kafidir. Zaten senede iki kere diş temizletmek gerekir. Dişlerinizi beyazlatmaya gerek yok. Zaten dişlerin asıl rengi bembeyaz değildir. Diş renginin beyaz ve sarı arasında bir sürü tonu vardır. Her insanın fıtri diş rengi de farklıdır. Diş temizletme yaparak diş lekelerinizi aldırırsanız yeterli estetik görünümü yakalarsınız. Ama eğer bir konuşmacı, sunucu gibi mesleğiniz varsa ya da illa bembeyaz dişlerim olsun istiyorsanız diş beyazlatma işlemini gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.


Yazan: Halil İbrahim Yıldırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.