25 Mayıs 2017 Perşembe

Ethernet Nedir?

ethernet

Ethernet, bugün en çok kullanılan LAN'ın adıdır aslında . Bir LAN (Local Area Network-Yerel Alan Ağı), bir oda, ofis, bina veya kampüs gibi küçük bir alanı kaplayan bir bilgisayar ağıdır. Daha geniş coğrafi alanlara yayılan WAN (geniş alan ağı )'nın aksine daha çok kullanılır. Ethernet, LAN üzerinden verilerin nasıl iletildiğini kontrol eden bir protokoldür. Teknik olarak IEEE 802.3 protokolü olarak bilinir. 


Protokol ilk geliştirildiğinde saniyede 10 milyon bit hızına sahipken bugün saniyede 10 milyar bit hızı desteklemektedir. Bir çok kişi hayatı boyunca aslında  bilmeden Ethernet kullanıyorlar. Evimizdeki ADSL modem ile kablolu veya kablosuz bağlantılarla oluşturulmuş ağ aslında bir Ethertnet LAN'ıdır. Eğer kablolu olarak bağlantı sağlıyorsak bilgisayarlarımızda bunun için bir entegre Ethernet kartı bulunmaktadır böylece bir Ethernet LAN'a bağlanmaya hazırdır. 


ethernet kartı

Ethernet LAN'da Nelere İhtiyacınız Var? 


Küçük veya büyük bir Ethernet LAN'ı kurmak için aşağıdakilere ihtiyacınız vardır: 

  • Bağlanacak bilgisayarlar ve cihazlar. Ethernet, aygıtın bir Ethernet adaptörü veya ağ kartı olması koşuluyla, herhangi bir bilgisayarı ağa bağlar. 

  • Cihazlardaki ağ arabirim kartları. Bu, bilgisayarın anakartına entegredir veya cihaza ayrı olarak kurulmuştur. Harici Ethernet kartlarının USB sürümlerine sahip de olabilirsiniz. Bir Ethernet kartı basitçe bir ağ kartı olarak bilinir. Bağlantı kablolarının takılacağı bağlantı noktaları (kabloları bağlayabileceğimiz bir soket türü) vardır. Normal olarak iki tane bağlantı noktası vardır, biri UTP kabloların sonlandırıldığı RJ-45 jakın bağlandığı ve diğeri de koaksiyel kabloların sonlandırıldığı BNC jakın bağlandığı. Fakat BNC bağlantı noktası artık kullanılmamaktadır. 

  • Cihazlarınızı yıldız(star) topoloji şeklindeki  ağa bağlamak için bir hub veya switch. Bir hub,bir ağdaki aygıtlar arasında bir bağlantı noktası görevi gören bir aygıttır. Kabloları taktığınız birkaç RJ-45 bağlantı noktasından oluşur. Günümüzde hub yerine ADSL modemler anahtar (switch) olarak kullanılmaktadır

  • Kablolar.;Ethernet LAN'larında UTP (korumalı bükülmüş çift-shieldes twsted pair) kabloları daha yaygın olarak kullanılır. Bu, sabit hat telefon setleri için kullanılan aynı tip kabloya karşılık daha fazla yani içinde 8 farklı bükülü çift tel çifti bulunmaktadır. Sonlandırılması, sabit hat telefonunuza takılan (RJ-11) jaklarının daha büyük bir versiyonu olan bir RJ-45 prizi ile yapılmaktadır.

  • Ağları yönetmek için yazılım. Windows, Linux ve Mac OS'un son sürümleri gibi modern işletim sistemleri, Ethernet LAN'larını yönetmek için fazlasıyla yeterlidir.

Ethernet Nasıl Çalışır? 


Ethernet'in nasıl çalıştığı çok teknik bir konu olmasına rağmen basitçe anlatalım. Aynı ağdaki (LAN) bir bilgisayar diğer bilgisayara veri göndereceği zaman üzerinde bir iletişim olup olmadığını dinler ve hiç bir bilgisayar veri göndermiyorsa veriyi gönderir. Veri herhangi bir kazaya uğramadan alıcı bilgisayara iletilmiş olur. Eskiden Hub kullanılan ağlarda bilgisayarlar her ne kadar hattı dinlese de istenmeyen çakışmalar meydana gelebiliyordu. Sonraki yıllarda switch(anahtar) denen cihazlarla bu sorun ortadan kaldırılmış oldu.

Yazan: Cemal Taner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.