24 Mayıs 2017 Çarşamba

CAD CAM Nedir? Nerelerde Kullanılır?

CAD-CAM Nedir?
CAD-CAM terimlerini günlük hayatımızda pek çok kez duymuşuzdur. Peki, bunların ne ifade ettiğini ve ne anlama geldiğini acaba hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda CAD-CAM kavramları üzerine değineceğiz.

CAD Programları
Bilgisayarlar o kadar gelişti ki artık günümüzde her türlü ihtiyaca cevap verebilen duruma gelmiştir. Her alanda bu denli gelişen bilgisayarlar üretim alanında da hemen kendine yer edinmiştir. Böylece üretimde pek çok kolaylıklar sağlanarak teknolojiye ivme kazandırmıştır. Önce CAD-CAM terimlerinin ilki olan CAD hakkında, sonra da CAM hakkında daha sonra da CAD-CAM ilişkisi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
CAD sözcüğü İngilizce “Computer Aided Design”(Bilgisayar Destekli Tasarım) kelimelerinden oluşur. Yani bilgisayar ile çizdiğimiz, tasarladığımız her şey CAD anlamına geliyor. Tasarım yapmak için kullanılan programlara da CAD programları denir. İşte bazı programların sonundaki cad eklentisi bunu ifade etmektedir. El ile yapılan çizimlerin veya tasarımların ne kadar meşakkatli ve uzun zaman alan bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu zorlu ve uzun zaman alan çizimler CAD programları ile daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Aynı zamanda bir yerde yapılan hata tüm projenin mahvolmasına neden olmuyor. Böylece verim oldukça artıyor.

CAD-CAM Nedir

CAM Programları
CAM sözcüğü ise “Computer Aiden Manufacturing”(Bilgisayar Destekli İmalat) baş harfleriyle oluşur. CAM programları günümüzde büyük önem kazanmıştır. CAM programları bir insanın uzun bir uğraş ile zorlukla yapabileceği parçaları NC dediğimiz kodlara dönüştürerek CNC tezgahlarına gönderen programlardır. Bu program sayesinde elle yazılması imkansız olan parçaların bile imalatını gerçekleştirebiliriz.  Bindelik değerlerdeki hassasiyetle ve on binlerce NV kodlarının elde edildiği bir CAM programı karşısında elle program yazılmasının ne kadar imkansız olduğu açıkça görülebilir. CAM çok karmaşık NC programlarının hazırlanmasına imkan tanır ve çok popülerdir. Bir defaya mahsus CAM yazılımına verilen komutlar ile CNC makineleri imalat yapabilir duruma gelmektedir. CAM, özellikle seri üretim yapan işletmelerde üretimi en üst derecede hızlandırmaktadır. Teknolojiye ve işletmelere getirdiği çok sayıda avantajın yanında insan gücü ihtiyacını da büyük oranda azaltmaktadır. Buna karşılık yeni alanlarda eğitimli, nitelikli, donanımlı insan gücüne olan ihtiyacı da artırmaktadır.

CAD-CAM Programları
Bu iki teknoloji bir araya geldiğinde muhteşem bir tablo ortaya çıkmaktadır. CAD-CAM sistemleri CAD ile yapılan tasarımların ham malzemelerden üretilebilmesi için bilgisayar ortamında CAM programları aracılığıyla takım yollarının oluşturulması sonrasında NC başka bir deyişle C kodlarına dönüştürmesi ve bu kodları CNC makinalarına direk olarak aktarabildiğimiz sistemlerdir. Yani siz bilgisayarda CAD programlarında çizdiğiniz bir parçayı CAM yazılımı vasıtasıyla NC kodlarını elde edip ve bu kodları CNC makinelerine aktararak makineye bağlanmış olan iş makinesini bir tuşa basarak üretimini gerçekleştirebilirsiniz.
Bilgisayar destekli imalat artık günümüzde o kadar gelişti ki kalite kontrole bile gerek kalmayacak şekilde büyük hassasiyetle parçalar imal edilebilmektedir. Bu sistemin gerçekleşmesi için CAD-CAM yazılımlarına ihtiyaç duyulur. Bazı yazılımlar sadece CAD veya CAM iken bazı yazılımlar ise hem CAD hem CAM olabiliyor. Yani hem üretilecek parça tasarımını yapabilirsiniz hem de aynı program üzerinden bu parçayı işlemek, üretmek için gerekli olan C kodlarını üretip CNC makinelerine programı aktarabiliyorsunuz. Bu tür yazılımlara CAD-CAM yazılımları denir.  CAD-CAM yazılımlarının ikisini de barındıran programlar ile hiçbir ek yazılıma ihtiyaç duymadan üretim sağlanabilir. Ülkemizde en çok kullanılan CAD-CAM programlarının başında SiemensNX ve CATIA gelir.
CAD-CAM Nedir

CAD-CAM Nerelerde Kullanılır?
CAD-CAM programları başta sanayi olmak üzere inşaat, mobilya, teknik resim çizimi ve elektrik elektronik sektöründeki mühendisler, mimarlar, teknikerler ve teknik ressamlar olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Bu teknoloji o kadar güzel ki aklınızın geldiği her alanda kullanılabilir. Ama hiç şüphesiz en çok kullanıldığı ve en çok etkili olduğu alan diş hekimliğidir. Evet, CAD-CAM programları diş hekimliğinde resmen çığır açmıştır. Günlerce süren tedavi artık bu sistemle bir seansta kısa bir sürede hem de kusursuza yakın bir şekilde yapılabilmektedir. Teknolojinin getirdiği bu CAD-CAM teknolojisi en çok diş hekimlerin yüzünü güldürdü diyebiliriz.
Yazan: Halil İbrahim Yıldırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.