Lityum iyon (Li-ion) ve Solid-State batarya türleri nedir? Li-ion ve Solid-State bataryaları arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Önceki aylarda solid-state bataryalarının gelecek nesil telefonlarda kullanılmaya başlayacağını ve solid-state'in diğer batarya türlerine göre çok daha güvenli olduğu belirtilmişti. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte solid-state batarya türünün kapasite değerleri daha fazla arttırıldığı için, ince bir tasarıma sahip cihazlarda da kullanılması mümkün kılındı. Fakat günümüzdeki akıllı telefonlarda solid-state batarya türünün kullanılması halinde telefonları sahip olduğu satış fiyatını arttıracağı için, gelecek yıllarda Lityum iyon (Li-ion) ya da Li-polymer batarya türlerinin yerini alacağı belirtiliyor.
Peki, Lityum iyon (Li-ion) batarya türü ile Solid-State batarya türünün birbirlerinden ne gibi ayırıcı özellikleri olabilir? Bu soruya verilebilecek en önemli cevaplardan ilki : "Yaygın bir şekilde kullanılan Lityum iyon (Li-ion) batarya türlerinin, diğer kimyasallar ile hazırlanan pillere kıyasla çok daha hafif ve doldurulabilme yoğunlukları en üst derecededir. Ayrıca iç birleşimi olarak Lityum iyon (Li-ion) bataryalar içerisinde elektrolitik sıvılar ve lityum titanat hücreler bulunmaktadır.
İkinci cevap ise: "Solid-State batarya türleri ise diğer Lityum iyon (Li-ion) batarya türleri ile aynı prensip üzerinde çalışırlar. Fakat üretimlerinde kullanılan bazı materyallerin ve iç yapısının değişmesi sonucu bu piller daha yüksek kapasite ve daha hızlı zamanda şarj olabilme gibi özellikler kazanmışlardır. Ayrıca boyut ve güvenilirlik açısın da rakiplerine göre en iyileridir.
Yukarıda yer almakta olan çizimde, iki batarya türü arasındaki farklar daha net olarak anlaşılmaktadır. Lithium-ion batarya türünün anot ve katot'u yan yana hücre içerisindeki elektrolikit sıvıda yer almakta. All-solid-state batarya türünde ise anot ve katot'un arasında solid elektrolit bulunmakta.
Özetle; Solid-State batarya türü Lityum iyon (Li-ion) batarya türüne göre daha yüksek kapasiteli, daha hızlı şarj olma imkanına sahip, boyutları daha ufak ve daha güvenliler. Bu nedenle günümüzde bu tip bataryaların akıllı telefonlarda kullanılması için, öncelikle maliyetinin düşürülüp kullanıldığı cihazın fiyatı çok fazla yukarılara çekmemesi gerekiyor. Fakat bu sorun en geç bir kaç yıl içerisinde çözülüp, kullanımı çok daha tehlikeli olan Lityum iyon (Li-ion) ve Li-polymer bataryaların kullanımı hızla azalacaktır.
Yazan : Abdullah Kırıcıkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.