23 Mayıs 2017 Salı

SSD Nedir?

SSD harddisk
Yakın bir zamana kadar masa üstü veya diz üstü bilgisayar satın alanlar depolama birimi olarak çok fazla seçeneğe sahip değillerdi. Her bilgisayarda işletim sisteminin ve programların yükleneceği  bir sabit disk olmak zorunda. Yakın zamana kadar sabit disk olarak harddisk (HDD) denilen mekanik diskler kullanılıyordu.  Şimdi ise SSD denilen solid state (katı hal ) diskleri de bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.



HDD ve SSD arasındaki farklar nelerdir?

Hard disklerde veri, metal veya seramik katkılı malzemeden yapılmış daire şeklinde plakalara yazılır ve bir motor ile bu plakalar döndürülür. Bir okuma yazma kafası sayesinde bu plakalara veri yazılır veya okunur. Mekanik bir sisteme sahip olduğu için plakalara yazma ve okuma hızının bir sınırı vardır. 

harrdisk

SSD'ler ise hard disk ile aynı işleve sahiptir fakat veriler flash bellek yongalarında saklanır. USB bellek veya flash bellek dediğimiz bellekler içindeki yongalar ile SSD içerisindeki flash yongalar aynıdır. SSD'lerde mekanik bir yapı olmadığı için veri okuma ve yazma hızı hard disklerden daha fazladır yani daha hızlıdır. SSD diske yüklenmiş bir Windows işletim sistemi 3 saniyede açılırken hard diske yüklenmiş işletim sistemi 10-12 saniyede açılır. Bunun dışında programların çalışması da çok hızlıdır. Ayrıca defragmantasyon denilen HDD disklerde görülen diskin bölümlenmesi SDD disklerde gerçekleşmez. Yani SSD disklerde disk birleştirme yapmanıza gerek yoktur. SSD disklerin mekanik parçaları olmadığı için daha dayanıklıdırlar. Bilgisayarınızı düşürdüğünüzde HDD diskli bir bilgisayara göre bozulma olasılığı daha azdır. Ayrıca SSD diskler HDD disklere göre daha sessiz çalışırlar.

Hız, bölümlenme, dayanıklılık gibi herkesin istediği üstünlükleri yanında SSD'lerin bazı dezavantajları vardır. Bunun ilk başında SSD diskler HDD disklerden daha pahalıdır. SSD diskin GB başına maliyeti, HDD disklere göre ortalama 5 kat daha fazladır. Fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı SSD disklerin kapasitesi HDD disklere göre daha azdır. HDD diskler ortalama 1 TB (terabayt) kapasiteye sahipken, SD diskler 128 GB kapasiteye sahiptir. Bunun sonucunda işletim sitemi için yaklaşık 30 GB alan kullanılacağı için geriye kalan alan yeterli olmayabilir. Bunun için Google Drive, Onedrive gibi bulut depolama çözümlerini kullanabilirsiniz.

Yazan : Cemal TANER 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.