25 Mayıs 2017 Perşembe

Keylogger Nedir?

Asıl amacı bilgi çalmak olan Keylogger isimli programlar, kötü amaçlı yazılımlar arasında en tehlikeli olan türlerden birisidir. Direkt olarak kullanıcının bütün bilgilerini ele geçirmek amacı ile kullanılan bu programlar ile bütün şifreler, kredi kartı ve banka bilgilerini ele geçirmek mümkündür. Peki bu yazılımlar nasıl çalışır ve nasıl korunabiliriz?


Çalışma şekilleri aslında çok basit olsa da verilecek olan zararın çok büyük olması nedeni ile Keylogger yazılımları tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından dikkat edilmesi gereken kötü amaçlı yazılımlardır. Bu yazılımlar bilgisayarınızın işletim sistemine ya da donanımına hiçbir şekilde zarar verme amacı gütmemekle birlikte aksine bilgisayarın normal bir şekilde çalışarak kullanıcının hiçbir şekilde şüphe duymadan bilgilerini kullanmasını isterler. Aksi halde kullanıcı bilgisayarını rahat bir şekilde kullanamadığından dolayı bilgisayarındaki virüslerden şüphelenerek bilgisayarına formak atacak ve bu şekilde yazılım işlevini yerine getiremeden bilgisayar içerisinden temizlenmiş olacak. 

Bir üst paragrafta da bahsettiğimiz üzere hard diski formatlamak bu yazılımlardan kurtulmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir. İnternet üzerinden tahmin edildiği aksine çok kolay ve hızlı şekilde yayılabilen bu yazılımların çalışma prensipleri, bilgisayar kullanan kişinin klavyede basmış olduğu tüm tuşların kayıtlarını tutmak ve ayarlandığı şekilde bu kayıtları istenen kişiye göndermektir. Keylogger yazılımlarının kullanıcının fark etmeyeceği bir biçimde arka planda çalışması, bir çok bilgisayar kullanıcısının bilgisayarında faal durumda bu virüslerin bulunabilmesini sağlamaktadır. Kullanıcılar sosyal medya hesaplarına giriş yapmakta, bankacılık işlemleri için elektronik şubeleri kullanmakta ve e-postalarını kontrol etmeye devam etmektedir. Ancak tüm bu işlemleri yapabilmek için girilen tüm bilgiler bu yazılımlar tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Bankacılık işlemleri yapılırken bankaların güvenilirlik sunmalarının zorunlu olması durumu, bu işlemler sırasında herhangi bir sorun olmaması için pek çok önlem alınmasını sağladı. Bazen bizi sıkacak kadar çok bilgi istenmesi durumu ve sanal banka şubelerine girebilmek için bir çok güvenlik aşamalarından geçmek, kişinin kullanıyor olduğu bilgisayarda Keylogger yazılımının bulunması halinde ortaya çıkacak sorunları engellemek içindir. Bu yazılımların ilk olarak aktif hale geçebilmeleri için bilgisayar kullanıcısının bu yazılımları bir program ya da dosya açarak aktif hale getirmesi gerekmektedir. Genelde bu yazılımlar bir resim,müzik,video dosyaları içerisinde saklanırlar. Bu sebeple bilmediğiniz sitelerden indirmiş olduğunuz dosyalara pek güvenmemeniz gerekmektedir. Her ne kadar bilgisayarınızda antivirüs yazılımları bulunuyor olsa da zararlı yazılımları geliştiren kişiler sizin antivirüs yazılımınızın bir açığını bularak bilgisayarınıza zarar verebilirler.


Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.