26 Mayıs 2017 Cuma

Mobil Lens Setleri Nedir? Ne İşe Yarar?

Mobil Lens Setleri Ne işe yarar

Günümüzde piyasaya sürülen akıllı telefonların kamera kaliteleri artık harici bir kamera cihazını aratmaz iken bu kaliteyi çekeceğiniz obje ya da manzaraya göre bu küçük lensler yardımı ile kat ve kat arttırmak mümkün. Peki bu mobil lensler kaç çeşide ayrılır? Telefonlar için üretilmiş lensler ne işe yarar? Mobil lensler tam olarak nedir?




Yeni çıkan akıllı telefonlarda iyice geliştirilmiş kamera özellikleri sayesinde DSLR ya da dijital bir kameraya ihtiyaç duymadan mükemmel fotoğraf ve videolar çekmek mümkün. Fakat ne kadar gelişmiş olsalar da bazı durumlarda telefon kameraları yetersiz kalabiliyor. İşte bu tarz durumlarda ise gerek geniş açılı fotoğraflar, gerekse yakın çekim fotoğraflar çekebilecek geniş açılı, makro ve balık gözü lenslere ihtiyacınız var.

Peki bu lens çeşitleri ne gibi işlere yaramaktadır? Ve nasıl çalışmaktadır?

Mobil Lens Setleri Nedir

1 - Geniş Açılı Lensler

Fish eye veya Türkçe ismiyle balık gözü lensler yerine daha pürüzsüz ve düzgün bir biçimde çalışan sadece telefonunuzun kamerasındaki çekim açısını genişleterek daha geniş açılı fotoğraflar çekmenize olanak tanıyan bu lensler ile son zamanlarda piyasaya çıkmış çift kameralı telefonların klasikleşmiş özelliğini mevcut telefonunuzda da kullanabilirsiniz.

0,35x0,45x ve 0,63x gibi geniş açılara sahip olan bu lensler ile özellikle öz çekim yaparken kadraja 1-2 kişi yerine 5-6 kişiyi birden sığdırabileceğiniz fotoğraflara imkan tanıyan bu lensler, son zamanlarda oldukça popüler.

2 - Fish Eye (Balık Gözü) Lensler

Çektiğiniz fotoğrafı hem geniş açılı hale çevirerek hem de küre biçiminde bir görüntü oluşturarak farklı bir hale getirir. Son zamanların en popüler çekim tekniklerinden bir tanesine imkan veren bu lensler odaktaki nesneyi büyüterek, daha geniş açıya yayılan bir görüntü vererek oldukça ilginç fotoğraflar elde etmenize imkan sağlar.

3- Makro Lensler

Normalde akıllı telefonların hemen hemen hepsinde bulunan makro modu oldukça iyi fotoğraf çekimlerine imkan sağlarken ayrı olarak bir makro lense sahip olmak çok daha net fotoğraflar çekmenizi sağlar. Yakın çekim anlamına gelen makro modunda gerek küçük bir böceği, gerek bir çiçeği oldukça net ve büyük bir şekilde fotoğraflayabildiğiniz makro lenslerde otomatik olarak arka plana bokeh efekti de uygulandığı için oldukça kaliteli ve adeta profesyonel fotoğraf sanatçıları gibi çekimler yapabilmeniz mümkün.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.