31 Mayıs 2017 Çarşamba

NSLOOKUP Nedir?

dns

nslookup İnternet sunucuları hakkında bilgi elde etmek için kullanılan bir ağ yardımcı programdır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu yardımcı program, Etki Alanı Ad Sistemini-Domain Name System (DNS) sorgulayarak etki alanları için ad sunucusu bilgilerini bulur . Örneğin www.google.com alan adının IP adresi DNS sunucularında tutulur.



nslookup'ı kullanma
Çoğu bilgisayar işletim sistemi , nslookup.exe adlı yerleşik komut satırı programını içerir . Bu program TCP/IP protokolüyle beraber yüklenir. Bazı şebeke sağlayıcıları aynı yardımcı programın Web tabanlı servislerini de barındırır. Bu programların hepsi, belirtilen Internet alanlarına karşı ad sunucusu araştırmalarını gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır .


Windows sürümünü kullanmak için bir komut istemi açın ve aracı aşağıdaki gibi başlatın:


nslookup

Bu komut, bilgisayarın hangi DNS sunucusunun DNS araması için kullanılacağını belirtir. Komut verildikten sonra nslookup'un arka planda çalışmaya devam ettiğini unutmayın (çıktı sonunda komut istemi ek parametrelerin girilmesine izin verir). Yardımcı programın çalışmasını durdurmak için komut isteminde "exit" veya Control-C yazın.

IP Adresi Arama

Parametre olarak bir alan adı verildiğinde, nslookup varsayılan olarak DNS "A kayıtları" tarafından izlenen birincil IP adresiyle yanıt verir . Yukarıdaki örneğe devam edersek , google.com'un birincil adresini sorgulamak için , nslookup zaten arka planda çalışıyorsa " google.com " yazın.

nslookup


Ad Sunucu Arama

DNS'de "yetkisiz cevaplar" denilen sözcükler, verilerin orijinal kaynağını sağlayan "yetkili" sunuculardan elde ettikleri üçüncü taraf DNS sunucularında saklanan DNS kayıtlarını ifade eder. Örneğin:

nslookup

Posta Sunucusu Arama

Belirli bir etki alanında posta sunucusu bilgi aramak için, nslookup "kullanılan MX kaydı " özelliğini, hem birincil hem de yedek sunucuları desteklerken diğer siteler yalnızca bir tane desteklemektedir . google.com için posta sunucusu sorguları aşağıdaki gibi işler :

nslookup


Diğer nslookup Sorguları

Nslookup, CNAME (Canonical Name), PTR (Pointer records) ve SOA(start of authority) da dahil olmak üzere daha az kullanılan DNS kayıtlarına karşı sorgulamayı destekler. Komutun sonunda bir soru işareti (?) yazarak, programın yardım talimatlarını görebiliriz. 

nslookup

nslookup yardımcı programının Web tabanlı varyasyonları, standart parametrelerin ötesinde birkaç ek özellik sunabilir. Aşağıdaki örnekte bir web servisi üzerinden DNS sorgusu yapılmıştır.

nslookup
Yazan : Cemal Taner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.