23 Mayıs 2017 Salı

Yapay Zekanın Yükselişi

Yazının ilk icadı ile başlamış olan insanlık tarihi bilgiyi toplamayı, depolamayı ve iletmeyi başardı. Ancak insanlığın teknolojideki gelişimi bununla da sınırlı kalmadı. Peki yazının icadı ile başlamış olan insanlığın başarısı aynı şekilde insanlığın sonunu getirecek bir hale gelebilir mi? Bu yazıda size insanlığın hayalini kurduğu öğrenebilen, düşünebilen ve gelecekte insan zekasından bağımsız bir biçimde kendi hareketlerini sağlayabilecek olan yapay zeka'dan bahsedeceğim.

Bilimin sorduğu ilk soru ile yazımıza başlayalım. ''Evrende çözülmemiş olan en karmaşık yapı nedir?'' Bu sorunun cevabı bize çok yakında; İnsan beyni. Şu anda üretilmiş olan en karmaşık sistemler bile insan beyninin yanında çok ilkel kalmakta. Ancak bu sonuç bizim hiçbir zaman insan beynini taklit edemeyeceğimiz anlamına da gelmemekte. Peki, hiçbir bağlantı sorunu ya da elektrik kesintisi yaşamayan ve hiçbir veri kaybı yaşamayan insan beynini taklit eden bir yapay zeka geliştirebilir mi?

 Bu kavramı ilk ortaya atan kişi ''Makineler düşünebilir mi?'' sorusunu sormuş olan  Alan Mathison Turing'dir. 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığı zamanlarda kriptografik analizler yapılması gereksinimi ile üretilen makineler sayesinde yapay zeka kavramı hayata geçmiştir. Daha sonra bir bilgisayar programı düzenlenen turnuvada satranç şampiyonunu yenmeyi başardı. Günümüzde ise bu sistemler fabrikalarda insanlığın yerini git gide almaya başladı. Hatta roman yazarlığı ve şarkı besteleri yapabilen sistemler dahi mevcut. Boston Dynamics şirketi üretmiş olduğu bir çok robotik sistemde yapay zekadan yararlanmakta. Ürettikleri robotları arasında bulaşık yıkayan, merdiven çıkan, temizlik yapan, engebeli arazilerde hareket edebilen, içinde sıvı olan nesneleri taşıyabilen robotlar mevcut. 

Peki bu sistem bizim için nasıl bir tehlike oluşturabilir? Ünlü fizikçi Stephan Hawking'e göre bu sistemler sürekli olarak öğrenmeyi sürdürerek kendilerini geliştirebilir. Hatta kendini yeniden programlayabilir. Son derece yavaş evrimleşen insanlar ise bu güç ile yarışamazlar. Gelecekte bir çok işi yapabilecek hal alacaklar. İnsanoğlunu bir tehdit olarak gördüklerinde ise yapılacak olan trilyonlarca hamleyi önceden tahmin edip buna göre hareket eden sistemler bizi bekliyor olacak. 

Güçlü bir yapay zekanın yükseliği insanoğlunun ulaştığı doruk noktası da olabilir sonu da. Bunun cevabını henüz bilmiyoruz.

Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.