30 Mayıs 2017 Salı

Sürücüsüz (Otonom) Otomobiller Nedir?

Sürücüsüz (Otonom) Otomobiller Nedir

Robotik sistemler, teknoloji geliştikçe insan gücüne ihtiyaç duymadan gerçekleşemeyeceğini düşündüğümüz birçok yapı ve sistemde insan faktörünün yerine geçmiştir. Bu sistemlerden bir tanesi de otonom yani sürücüsüz otomobillerdir. 2018 senesinden itibaren yollarda yer alacağı tahmin edilen otonom araçlar, 1980 yıllarından itibaren büyük gelişim içindedir. Peki bu değişim süreci nasıl gerçekleşmiştir? Otonom araçların yapısal özellikleri nelerdir?



Otonom Otomobillerin Gelişimi

Sürücüsüz otomobil fikri, Kara Şimşek (KITT-Knight Industries Two Thousand) dizisi ile ortaya atılmıştır. Bilim kurgu olarak ortaya çıkan bu fikir, ilk olarak 1980 senesinde Mercedes-Benz mühendisi olan Ernst Dickmanns'ın tasarladığı kamera görüntüsü ile kendi kendini kontrol eden robotik otomobil olarak somut hale getirilmiştir. 1994 senesinde Vita-2, Daimler Benz ve Ernst Dickmanns isimli otomobiller ile Paris'in 3 şeritli bir otobanında, trafik sıradan yoğun bir haldeyken saatte 130 kilometre sürat ile 1000 kilometre yol gitmeyi başardı. Otomobilin kontrolünü tamamen devraldığı durumlar şunlardı; sağ ve sola doğru şerit değiştirirken, şerit boşken ve konvoy şeklinde ilerlerken. 1995 senesinde Dickmanns S-sınıfı bir Mercedes-Benz'i aralarında 1600 kilometrelik mesafe olan Münih-Kopenhag istikametine gidip götürmeyi başardı. Otomobil 175 km/h'lik bir sürate ve %95'lik bir otonomluğa (kat edilen yolun %95'inde kontrol otomobilde idi. Sadece 9 kilometrelik yolda insan müdahalesi oldu) sahipti.

2007 yılında DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) ajansı tarafından uygulanan şehir içi yarış organizasyonlarında sürücüsüz otomobiller yoldaki trafik kurallarına birebir uyarak otomobillere, yoldaki cisimlere ve yayalara çarpmadan 97 kilometrelik bir parkuru 6 saatten az bir zamanda bitirmeye çalışmışlardı. 2010 senesinde Vislab isimli şirketin düzenlediği yarışmada otonom dört araç 13000 kilometrelik yol gitmişti ve İtalya'dan Çin'e, Shangai'daki Expo'ya uğrayarak yarışmayı bitirmişlerdir. Ekim 2010 tarihinde ise Google tarafından yapılan otomobil San Francisco- Los Angeles arasında toplamda 230000 kilometrelik yol gitmiştir.


Otonom Otomobillerin Donanımsal Özellikleri

Sürücüsüz (Otonom) Otomobiller Nedir


1) Radar

Otomobilin etrafında bulunan objeleri tespit etmek amacıyla arabanın 360 derece etrafı radar sistemiyle çevrilidir. Ön ve arka tampondaki kaza önleyiciler sayesinde kör noktada kalan herhangi bir cisme uzaklık araç tarafından tam olarak tespit edilebiliyor.

2) Şerit Takip Sistemi

Otomobilin ön camına entegre edilmiş kameralar, yol yüzeyi, yol kenarları ve şeritler arasındaki kontrast farkını algılayıp şeritleri izlemek üzere tasarlanıyor. Eğer otomobil kendi şeridini siz farkında olmadan terk ederse, araç direksiyona gönderdiği titreşimler ile sürücüyü uyarıyor.

4) Kızılötesi Kamera

Gece görüş sistemleri insan gözüyle görünemeyen ve yansımayan kızılötesi ışınları yola yönlendiriyor. Ön cama entegre edilmiş alıcılar vasıtası ile bu ışınların çarptığı objeleri algılayıp araç içi ekrana tespit edilmiş, olası cisimleri yansıtıyor.

5) Stereo Kameralar

Ön cama entegre edilmiş kameralar sayesinde aracın önündeki yolun anlık olarak 3 boyutlu görüntüleri çıkarılabiliyor, bu sayede yayaların konumu ve hızlarından yola çıkarak, gelecekte (birkaç saniye sonrası) hangi konumda olacakları tahmin ediliyor ve herhangi bir cisimle çarpışmayı engellemiş oluyor.

6) GPS/Atalet Ölçüm Ünitesi

Otomobil hangi konuma gideceği ve nerede bulunduğu bilgisini bu sensörler ile tespit ediyor.

7) Tekerlek Kodlayıcıları

Tekerleklere entegre edilmiş sensörler vasıtası ile otomobilin hızı anlık olarak ölçülebiliyor.



Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.