24 Mayıs 2017 Çarşamba

Kara Cuma (Black Friday) Nedir?

black friday nedir

Her yıl milyonlarca insanı çılgınlar gibi alışveriş yaptıran Kara Cuma (Black Friday) nedir? Neden böyle bir gün var? İsmine neden Kara Cuma (Black Friday) deniyor? Türkiye'de Kara Cuma (Black Friday) var mı?



Kara Cuma (Black Friday), Şükran Günü'nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında gerçekleştirilen bir alış veriş furyasıdır. Kara Cuma (Black Friday) bu yıl 25 Kasım tarihinde idi. Seneye (2018) ise 23 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek. Ünlü markalar Kara Cuma'da %80'e varan (bazı durumlarda daha da fazla) büyük indirimler uyguluyorlar. Madem bu kadar güzel bir gün, neden adına Kara Cuma deniyor? Bu isim konusunda iki inanış var.

İlki; Kara Cuma kutlamaları için mağazalar kapılarını saat 04:00 ila 05:00 saatleri arasında açarlar. Daha güneş doğmadığı ve gün aydınlanmadığı için ismine Kara Cuma denildiği düşünülür. İkinci inanış ise; Kara Cuma gününde mağazadaki ürünler insanlar tarafından tamamen boşaltılıyor, insanlar bu ürünlere sahip olabilmek için birbirlerini eziyor hatta hayatını kaybedenler dahi oluyor. Bu da isminin Kara Cuma olması için yeterli bir sebep gibi görünüyor.


kara cuma nedir

Neden Böyle Bir Gün Var?
Black Friday ismi ilk olarak 1961 yılında yerel bir gazetede kullanıldı. Amerika'da bulunan mağazaların ortak indirim günü olan bu günde alışveriş çılgınlığından dolayı yaşanan yoğunluk sebebiyle bugüne Black Friday adı verildi. İlerleyen zamanlarda bu alışveriş furyası bir gelenek haline geldi.

Bu Günde Hangi Ürünler İndirime Giriyor?

Neredeyse aklınıza gelebilecek her ürün indirime giriyor bu gün. Ayakkabı, elbise, bilgisayar, cep telefonu en çok indirimin olduğu ürün kategorileri. Özellikle en büyük ilgiyi teknolojik ekipmanlar almakta. Dahası bu gün bir gelenek haline getirildiği için mağazalar birbirleri ile sürekli rekabet halindeler hal böyle olunca da mağazalar sürekli indirim yaparak müşteri çekme yarışındalar.


Türkiye'de Kara Cuma (Black Friday) Var mı?

Türkiye'de eskiden olmasa artık yavaş yavaş böyle bir gün olmaya başlıyor. Bir kaç yıl öncesine kadar sadece Türkiye'ye satış yapan siteler arasından Amazon ve benzer Amerikan lokasyonlu satış sitelerinde indirimler olurken, artık ülkemizde hemen hemen her teknoloji mağazası ve e-ticaret siteleri Kara Cuma (Black Friday) indirimleri yapmaya başladı. Bunların haricinde Google Play Store, App Store, Origin, Steam, Xbox Store ve PlayStation Store gibi oyun satın alabileceğiniz mecralar da bu günde indirim yapmaya başlamış durumdalar.


Kara Cuma (Black Friday)'da Neler Yaşanıyor?

Bu alışveriş gününde hemen hemen tüm Amerikalılar tüm işlerini bırakıp mağazalara koşuyor. Bir günde ortalama 100 milyon kişi mağazaları ziyaret ediyor ve bu günde 40 Milyar Dolar para harcanıyor.

Bu günde binlerce kişi aynı anda mağazalara akın ettiği için herkes istediği ürünü elde edemiyor tabii ki. Burada da takas yöntemi devreye giriyor. Müşteriler ellerindeki ürünleri karşılıklı olarak anlaşıp değiş-tokuş ediyorlar. Hatta bazı müşteriler sırf değiştirmek için aldığı ürünleri internete ekleyip istediği ürünler karşılığında başkaları ile değiştirebiliyor.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.