23 Mayıs 2017 Salı

Daha Doğru İnternet Hız Testi için 6 Kural

Bazen İnternet hızımız çok yavaşlar ve biz de o anki İnternet hızımızı test etmek isteriz. Bir çoğumuz Speedtest vb.  popüler hız testi sitelerini biliyor ve kullanıyoruzdur. Bu sitelerin yaptığı test sonuçları ne kadar gerçektir veya gerçek değere yakın sonuçlar elde etmek için neler yapmamız gerekir bakalım.

  • Modeminizi kapatıp tekrar açın. İnternet bağlantımızda bir sorun yaşadığımızda servis sağlayıcımızın müşteri hizmetlerini aradığımızda bize ilk tavsiye edilen modemi kapatıp açmaktır. Fakat bilgisayar tabanlı bir çok sorunun kapatıp açmak yani yeniden başlatmakla çözümlendiği de bir gerçektir. Modemi yeniden başlatarak olası bir sorunu çözmüş ve taze bir başlangıç yapmış oluruz.
  • İnternet bağlantınızı başka bir şey için kullanmayın. Yani İnternet tarayıcınızda  hız testi sitesini açmışken yeni sekmelerde başka ziyaret ettiğiniz siteler olmamalı veya Youtube'da bir şeyler izlememelisiniz.  Tabi bu arada İnternet bağlantınızı kullanan başka cihazlar varsa onların bağlantısını iptal etmelisiniz. Yine arka planda çalışan Windows Güncellemesi vb. işlemleri de sonlandırmalısınız.
  • Bilgisayarınızı da yeniden başlatın. Tıpkı modeminizi yeniden başlattığınız gibi bilgisayarınızı da yeniden başlatmak mevcut sorunları önlemek adına iyi bir çözümdür. 
  • Tarayıcı önbelleğini temizleyin. İnternet hızınızı test etmeden önce yapılması gereken bir diğer akıllıca şey tarayıcınızın önbelleğini temizlemektir. Arka arkaya birkaç kez test etmeyi planladığınız varsayılarak bunu sonraki her testten önce yapmalısınız. Çoğu İnternet hız testi sitesi, belirli boyutlardaki bir veya daha fazla dosyayı indirip yükleyerek ve ardından bu işlemler için geçen süreyi kullanarak çalışır. Birkaç defa üst üste test ediyorsanız, ilk testten sonraki test sonuçları, bu dosyaların bilgisayarınızda zaten mevcut olmasından dolayı hatalı sonuç verecektir. Bu sebeple tarayıcı önbelleğini her testten önce temizlemelisiniz. Google Chrome kullanıyorsanız Ctrl+H tuşuna beraber basın. Ardından tarama verilerini temizle sekmesine tıklayarak ön belleğe alınan ve resimler dosyaları seçerek tarama verilerini temizle butonuna tıklayın.

önbellek

  • HTML 5 tabanlı bir test sitesi seçin. Bant genişliği değerini Flash tabanlı değil HTML tabanlı bir site ile sınamanızı öneririz. speedof.me testmy.net bandwidthplace gibi siteler HTML5 tabanlı hız testi sitelerine örnektir. Bu siteler popüler flash tabanlı sitelere göre %40 oranında daha doğru sonuç vermektedir. Ayrıca güvenlik açıklarından dolayı bir çok İnternet tarayıcısının flash tabanlı siteleri çalıştırmadığını da hatırlatalım.
  • Kablolu bağlantı kullanın. Bilgisayarınızı modeme ağ kablosu ile bağlayarak testi gerçekleştirin. Çünkü kablosuz (wireless) bağlantı ortalama 52Mbit hız sunarken kablolu bağlantı 100Mbit hız sunmaktadır. Daha doğru bir test sonucu için kablolu bağlantıyı tercih edin.
Yazan : Cemal Taner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.