25 Mayıs 2017 Perşembe

Palm Yağı Nedir? Neden Zararlıdır?

palm yagı nedir

Nutella krem çikolataların da bulunduğu iddia edilen ve kanserojen madde olarak nitelendirilen palm yağı tam olarak nedir? Palm yağı gerçekten zararlı mıdır? Şayet zararlı ise insan vücuduna ne gibi etkileri vardır?



Geçtiğimiz aylarda Nutella markasının ürünlerinde palm yağı bulunduğu gerekçesi ile Nutella'nın satıştan kaldırılması gündeme gelmişti. Peki bu iddiaya sebep olan palm yağı nedir? Ortaya atılan bu iddialar ne nebze doğrudur?


palm yagı neden zararlıdır
Aslında sadece Nutella markasının ürünlerinde değil günümüzde üretilen ve satışta olan birçok çikolatalı gofret veya türevi hazır tatlı gıdalarda bulunan palm yağı, palmiye ağaçlarından elde edilen bir çeşit bitkisel yağdır. Bu bitkisel yağ dünya çapındaki bitkisel yağ ihtiyacını %30 oranında karşılamaktadır. Özellikle Afrika kıtası gibi çok fazla yağış alan bölgelerde yetişen bir çeşit meyvedir.

Peki neden zararlı olduğu iddia ediliyor?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin yayınlamış olduğu rapora göre bitkisel yağlarda ve gıdalarda işlenmiş atık maddelerin kullanıldığı açıklandı. Bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan kokusu olmayan, tatlı, renksiz işlenmiş atıkların palm yağının içinde olması, bu yağın sağlıksız olabileceği ihtimallerini akıllara getiriyor.

Tabii her ne kadar zararlı olup olmadığı tartışılsa da dünya üzerinde her yıl tonlarca litre palm yağı üretimi gerçekleştiriliyor ve sadece Nutella markasının ürünlerinde değil yüzlerce tatlı gıdaya bu yağ ilave ediliyor. Palmiye yağının zararlı olup olmadığına yönelik yürütülen araştırmaların sonucunda ne yapılacağına karar verilecek ya bu yağı içeren gıdalar yasaklanacak ya da gıdaların içeriğinin değiştirilmesi gibi işlemler uygulanmış olacak. Fakat henüz kesin bir karar verilmediği için bu konu ile ilgili hiç bir değişikliğe de gidilmeyebilir.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.