Gün geçtikçe beyaz şapkalı (etik hacker) hackerlara daha da fazla ihtiyaç duyulmakta. Kötü niyetli hackerların saldırılarını engelleyip verdikleri zararı minimuma indiren ve yazılımların açıklarını tespit edip kapatan beyaz şapkalı hacker nasıl olunur? Beyaz şapkalı hackerlar kimlerle mücadele ederler? Beyaz şapkalı hackerların asıl görevi nedir? Neler yaparlar?
Siber güvenlik, artık çağımızın olmazsa olmazlarından bir konu. Artık günümüzün buz dolapları dahi akıllı ve internete bağlanabiliyorlar. Bu da internet ile erişimi olan her cihazı hackleyebilen siyah şapkalı hackerler için fırsat anlamına geliyor. Bu sebeple şirketlerden hükumetlerin bünyesi altında çalıştırılmak üzere bayaz şapkalı hackerlar (etik hacker) transfer ediliyor. Peki beyaz şapkalı hacker nedir ve nasıl olunur?
Siyah, Gri, Beyaz Şapkalar ve Anlamları
Siyah şapkalı olarak tabir edilen hackerlar, kötü niyetli hackerlardır. Amaçları sistemlerin açıklarını kollamak ve çeşitli motivasyonlar ile -para çalmak ya da bir kişinin açıklarını ortaya çıkartmak amacıyla- hareket ederek kişilerin bilgilerini ele geçirirler, cihazlara zarar verirler ve kullanılamaz hale getirirler. Gri şapkalı hackerlar bir yandan iyi işler yaparken diğer yandan da suç denilebilecek işleri yerine getirirler.
Beyaz şapkalı hackerlar ise, sistemlerin açıklarını bulmaya çalışır ve bulduğu açıkları yetkililere bildirerek açıkların kapatılmasını sağlamış olurlar. Hatta firmalar ya da kamusal organizasyonlar için çalışarak açıkların kapatılmasına yardım ederler. Teknoloji hızla gelişmeye devam ederken beyaz şapkalı hackerlara ihtiyaç gün geçtikçe artmakta. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde dahi "Siber Yıldız" adlı bir yarışma yapılarak beyaz hacker alımı yapılmıştı.
Nasıl Beyaz Şapkalı Hacker Olunur?
Bunun için; programlama bilgisi, ağ bilgisi, işletim sistemi (Linux gibi) bilgisi ve veri tabanı bilgisi gibi temel yazılım bilgileri gerekmekte. Yani bilgisayar üzerine fazlasıyla deneyimli olmalısınız. Temel IT bilgilerini öğrendikten sonra hack için işletim sistemlerinin ve web sayfalarının açıklarını öğrenmeye başlamalısınız.
Günümüzde hack işlemleri için en sık kullanılmakta olan programlama dili Python'dur. Bunun yanında C ve C++ bilgisi de fazlasıyla önemli. Fakat ağ bilgileri için ise CCNA içeriklerini biliyor olmanız size büyük bir artı sağlayacaktır. Şayet amacınız beyaz şapkalı bir hacker olmak ise, Linux işletim sistemini çok iyi öğrenmeli, özellikle de Kali Linux işletim sisteminde uzmanlaşmanız şart. İlaveten CEH9, OSCP ve CISSP gibi sertifika programlarına dahil olmalısınız.
Türkiye'de belli merkezlerde verilen bu kurslar ne yazık ki oldukça maliyetli. Ayrıca beyaz şapkalı hacker olmak için şifre kırma alanı olan kriptografi ve insan zaaflarını tespit etme alanı olan sosyal mühendislik gibi bilgilere de sahip olmanız gerekmektedir. Günümüzün Türkiye'sinde istihdam oranı git gide artan beyaz şapkalı hackerlara gelecek zamanlarda daha da çok ihtiyaç duyulacaktır.
Yazan : Abdullah Kırıcıkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.