27 Mayıs 2017 Cumartesi

Aklımıza Takılan Müzikler Neden Sürekli Tekrarlanır?

Gün içerisinde çokça müzik dinleyen insanların karşılaştıkları sorunlardan birisi de dinledikleri şarkıların çok alakasız yerlerdeyken bile akıllarında sürekli olarak tekrarlanması durumudur. Peki bilim alanında bu durumun açıklaması nedir?

Dinlemiş olduğunuz müziklerin daha sonra tekrar aklınızda çalmaları istemsiz olarak gerçekleştiği zamanlarda bazen çok can sıkıcı bir durum haline gelebiliyor..Araştırmalar çoğu insanın haftada en az bir kere buna istemeden de olsa maruz kaldıklarını göstermekte. Peki bilimsel araştırmalar buna ne diyor?

Henüz tam olarak kesin bir şekilde 'bu yüzden' şeklinde bir açıklama bulunamamış olsa da yapılmış olan bazı bilimsel araştırmalardan elde edilmiş olan sonuçları bize bazı ipuçları sunmakta.Bir müziği duyduğumuz anda beynimiz içerisinde duyma ile ilgili bölüm aktif hale geçiyor. Aynı şekilde melodi tekrar aklımızda canlandığında da hiç bir dış uyarıcı olmasına gerek kalmadan beynin aynı bölgesi yine aktif hale geçer.Ayrıca yapılmış olan bir araştırma bizlere gösterdi ki, içerisinde sesin kesildiği bir bölüm içeren bir şarkı dinletilmiş olan deneklerin daha sonra beyin aktiviteleri incelendiğinde şarkının kesildiği kısımda bile beynin işitmeden sorumlu olan bölgesinin aktif olduğu gözlendi. Bu nedenden dolayı da beynimizin kısa süreli belleği ile duyusal verilerin değerlendirildiği bölüm arasında bir ilişki olduğu tahmin ediliyor.Kısa süreli bellek ise beynimize gelen duyuların oluşturdukları verilerin kısa süreli olarak kayıt edildiği bölgedir. Bir süre sonra da burada kayıt edilen veriler unutulabilir ya da uzun süreli bellek içerisinde kayıt edilebilirler.


Sonuçta aklımıza takılan müziklerin kısa süreli belleğimiz içerisinde diğer bütün duyu verilerine nazaran daha uzun bir süre boyunca kaldığı düşünülüyor. Yakın bir zaman içerisinde dinlemiş olduğunuz şarkıların da aklınıza kalması bu görüşü tamamen destekler nitelikte.

Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.