30 Mayıs 2017 Salı

Herkesin Bilmesi Gereken 10 Klavye Kısayolu

klavye tuşu

Klavye kısayollarını kullanmak, üretkenliğinizi büyük oranda artırabilir,işlerin yetişmemesinden dolayı doğan  baskıyı azaltabilir ve odaklanmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, metni kopyalamak için metni seçebilir ve Ctrl + C kısayoluna basabilirsiniz. Kısayol, klavyeden ellerinizi hareket ettirmekten, fareyle seçmekten, dosya menüsünden kopyalamayı seçmekten ve daha sonra klavyeye dönmekten daha hızlıdır.
Aşağıda, herkesin ezberleyip kullanmasını önerdiğimiz en iyi 10 klavye kısayolu bulunmaktadır.

Ctrl + C veya Ctrl + Insert ve Ctrl + X

Hem Ctrl + C hem de Ctrl + Insert seçilmiş metinleri veya seçilen bir öğeyi kopyalar . Bir öğeyi kopyalamak yerine kesmek istiyorsanız Ctrl + X tuşlarına basın . Kopyaladığınızda ve kestiğinizde öğe panoya depolanır fakat kesme işleminde eski yerinden kaldırılmış olur.
Apple bilgisayar kullanıcıları bilgisayarlarındaki komut (cmd) tuşunu Ctrl tuşunun yerine kullanabilir. Örneğin, Cmd + C tuşlarına basarak vurgulanan metinleri kopyalar.

Ctrl + V veya Shift + Insert

Hem Ctrl + V ve Shift + Insert panoya depolanan öğeyi istenilen yere yapıştırmak için kullanılır.
Apple bilgisayarlarda bunun yerine Cmd + V kullanın.


Ctrl + Z ve Ctrl + Y

Ctrl + Z tuşlarına basarak herhangi bir değişikliği geri alabilirsiniz. Örneğin, metni keserseniz, bu tuş kombinasyonuna basmak kesmeyi geri alacaktır. Bu kısayollara, birden fazla değişikliği geri almak veya tekrar yapmak için birden fazla kez basılabilir. Ctrl + Y tuşuna basarak geri alma işlemini iptal edebilir yani ileri alabilirsiniz.
Apple bilgisayarlarda, geri almak ve tekrar yapmak için Cmd + Z ve Cmd + Y kullanın.

Ctrl + F

Ctrl + F kısayol tuşlarına basılınca bunu destekleyen herhangi bir programda aramak istenen metni bulmak için ilgili alan açılır. Örneğin, Internet tarayıcıda Ctrl + F kullanılabilecek  geçerli sayfadaki metin bulur. Tarayıcınızda Bul komutunu açmak için Ctrl + F tuşlarına basın.
Apple bilgisayarlarda bulmak için Cmd + F kullanın.

Alt + Sekme(Tab) veya Ctrl + Sekme

Alt + Tab tuşlarına basmak, açık programlar arasında geçiş yapar. Örneğin, tarayıcı pencereniz açıkken ve arka planda çalışan diğer programlar arasında geçiş yapmak için Alt+Sekme tuşlarına basıp ardından her açık programı dolaşmak için sekme tuşuna basın. Windows 7,8 ve 10 kullanıcıları Windows tuşu+sekme tuşuna basarak ta aynı işi yapabilir.

Apple bilgisayarlarında Alt tuşunu kullanmak yerine Command (Cmd) tuşunu kullanın. Örneğin, Açık programlar arasında geçiş yapmak için Cmd + Tab tuşlarına basın .

Ctrl + Geri tuşu ve Ctrl + Sol veya Sağ ok

Aşağıdaki kısayollar yalnızca PC kullanıcıları içindir ve Apple bilgisayarlarında çalışmaz.
Ctrl + Geri tuşuna basmak , tek bir karakter yerine tam bir kelimeyi tek tek silecektir.
Ctrl tuşuna basılı tutarak geri  basarken sol veya sağ oka bir defada bir karakter yerine bir kerede imleci bir tuşuna bastığınızda kelimeleri tek tek hızlıca siler. Ctrl+Sol veya sağ ok tuşlarına basıldığında imleç kelime kelime ileri veya geri gider.


Ctrl + S

Hemen hemen her programda bir belge veya bir dosya üzerinde çalışırken Ctrl + S tuşlarına basıldığında bu dosya kaydedilir. Hata oluştuğunda, güç kesildiğinde belgenizi kaybetmemek için bu kısayol tuşunu sık sık kullanın.
Apple bilgisayarlarda, bir dosyayı kaydetmek için Cmd + S kullanın.

Ctrl + Home veya Ctrl + End

Ctrl + Home imleci belgenin başına taşır ve Ctrl + End imleci bir belgenin sonuna götürür . Bu kısayollar çoğu belgenin yanı sıra web sayfalarında da çalışır.

Apple bilgisayarlarda bir belgenin veya metnin başına gitmek için Cmd'ye ve aşağı oku bir belgenin veya metnin sonuna erişmek için Cmd'yi ve yukarı oku kullanın .


Ctrl + P

Control + P şu anda görüntülenen sayfanın veya belgenin baskı önizlemesini açmak için kullanılır. Örneğin, bu sayfanın baskı önizlemesini görüntülemek için Ctrl + P  tuşlarına basın .
Apple bilgisayarlarda baskı önizlemesini açmak için Cmd + P kullanın.

Page Up, Boşluk(Spacebar), ve Page Down 
Tahmin edebileceğiniz gibi, bir sayfada yukarı veya aşağı sayfa tuşuna basarak bir sonraki veya bir önceki sayfaya geçebilirsiniz. İnterneti tarayıcısında , boşluk çubuğuna basmak kaydırma çubuğunu bir sayfanın aşağısına taşır . Benzer şekilde, Shift + boşluk çubuğu kaydırma çubuğunu bir sayfa yukarı taşır.

Yazan: Cemal Taner

1 yorum:

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.