Evlerimizdeki oyuncak arabalardan, televizyon kumandalarına, el radyolarından fotoğraf makinelerine ya da kablosuz farelere kadar bir çok cihazın elektrik ihtiyacını karşılayan pil nedir ve çeşitleri nelerdir hiç merak ettiniz mi? Kısaca kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren aygıt olarak tanımlasak ta son yıllarda üretilen farklı pil çeşitleri bu tanımın değişmesine yol açmıştır. Örnek olarak güneşten gelen ışık enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş pillerini verebiliriz.
Pil Çeşitleri Nelerdir?
Piller fiziksel yapısına göre, silindirik hücre, düğme hücresi, prizmatik hücre ve kılıflı hücre olmak üzere 4 çeşittir.
- Silindirik Hücre: Piller için en yaygın kullanılan ambalajlama şeklidir. Üretim kolaylığı ve mekanik dayanıklılığı avantajlarındandır.
- Düğme Hücresi. Genelde yüksek gerilimler elde etmek için taşınabilir cihazlarda kullanmak amacıyla 1980'lerin başında üretilmeye başlandı. Kol saatlerinde, hesap makinelerinde ve bilgisayarların ana kartlarında sıklıkla karşılaştığımız pil şeklidir.
- Prizmatik Hücre: Küçük bir çikolata paketine benzeyen ince boyutlu, katmanlı bir yapıya sahiptir. Genelde cep telefonlarında,tabletlerde ve diz üstü bilgisayarlarda kullanılan pil şeklidir.
- Kılıflı Hücre: Prizmatik hücredeki metal kasa yapısı yerine iletken folyo katmanları şeklinde tasarlanmıştır. Metal kasanın ortadan kalkması ile pilin ağırlığı azalmıştır. Genellikle askeri ve otomotiv uygulamalarında kullanılır.
Piller şarj edilme durumuna göre şarj edilebilir ve şarj edilemeyen olarak sınıfa ayrılır. Şarj edilebilir pil çeşitleri şunlardır.
- Kurşun Asit Jel: Küçük ve orta büyüklükte kuru hücreli pillerdir. Tekerlikli sandalyelerde, golf arabalarında, uzaktan kumandalı uçak, tekne ve arabalarda kullanılır.
- Lityum İyon (Li-ion): Cep telefonları, diz üstü bilgisayarlar, video kameralarda sıklıkla kullanılan pil çeşididir.
- Nikel Kadmiyum(Ni-Cd): Genellikle A ve AA boyutunda üretilir. TV,klima kumandası, uzaktan kumandalı oyuncaklar ve el aletlerinde (akülü vidalama) kullanılır.
- Nikel Metal Hidrid (NiMH): AAA ve AA boyutunda, 9V ve 12V olarak üretilirler. Elektrikli ev aletleri, PDA'lar, hibrid otomobiller, uzaktan kumandalı (R/C) oyuncaklarda kullanılır.
Şarj edilemeyen pil çeşitleri ise şunlardır.
- Çinko Karbon: AAA, AA, C ve D boyutlarında ve genelde 9 V olarak üretilen kuru hücreli pillerdir. Kameralar,saatler, oyuncaklarda kullanılır.
- Lityum:AAA ve A boyutunda 9V olarak üretilir. Saatlerde, kameralarda, basınç sensörlerinde, yüksek sıcaklık bulunan yerlerde, araba uzaktan kumandalarında kullanılır.
- Gümüş Oksit:Yüksek voltajlı ve küçük düğme şeklinde pillerdir. Genelde saatler, işitme cihazlarında kullanılır.
- Cıvalı: Düğme şeklinde veya özel boyutlarda 9V olarak üretilir. Kameralar, askeri cihazlar ve tıbbi cihazlarda kullanılır.
- Çinko Havalı: Düğme şeklinde veya özel boyutlarda 9V olarak üretilir. İşitme cihazlarında ve saatlerde kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.