İnsanlığın şimdi ki zamana kadar üretmiş olduğu en hızlı uzay keşif aracı olan Juno, tam olarak nedir? Ne için uzaya yollanmıştır? Juno uzay aracının görevi nedir? Juno hangi gezegenleri keşfedecektir?
Juno uzay aracı, 6 Ağustos 2011 tarihinde Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA)'nin Florida'da da bulunan Cape Canaveral üssünden 2016 yılında Jüpiter gezegenine ulaşması amacı ile yollanan ve 5 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter'in yörüngesine giren insansız uzay aracıdır. Juno'dan NASA'ya iletilen veriler, yüksek ihtimalle 2018 yılında analiz edilecek.
- Azami Hızı: 265.000 km/sa
- Fırlatılma Tarihi: 5 Ağustos 2011
- Yörüngedeki Hızı: 0,17 km/s
- Yörünge Yüksekliği: 4.300 km
- Maliyeti: 1,1 milyar USD (2011)
- Üreticisi: Lockheed Martin
Juno Uzay Aracının Görevi Nedir?
Juno uzay aracı, 5 yıl süren yolculuğunun ardından güneş sisteminin en büyük yörüngesi olan Jüpiter'in yörüngesine girdi. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı Juno, Jüpiter'in iç yapısını inceleyecek olan Juno keşif aracının görevi sırasında gezegenin manyetik alanlarını, çekim kuvvetini ve atmosferik dinamiklerine dayanan verileri NASA'ya göndermesi amaçlanıyor. Bu veriler ışığında NASA Jüpiter gezegeninin oluşumunu ve evrimine ilişkin asırlar boyu süren sırları çözmesi bekleniyor.Bilim insanları, Juno uzay aracının Jüpiter gezegende yörüngeye oturması durumunda Juno'nun, dış röntgeninde kullanılan 1000000 X-ray ışınına denk oranda radyasyona maruz kalabileceğini hesaplamışlardı. Keşif aracı Juno, titanyum kalkanı ile kaplı bir tank gibi üretildiği için, 35 dakika roket ateşlemesi ile herhangi bir engele takılmadan ilerleyebiliyor.
Radyasyon tehlikeleri aşıldığı için, Juno şimdi Jüpiter'in opak bulutları arasında ne gibi sırların bulunduğunu tespit etmek amacıyla aletlerini kullanıma hazır hale getirebilecek. Jüpiter gezegeninin yörüngesine yerleşmesi ile keşif aracı Juno, gezegenin çevresinde bulunan geniş elipse oturmuş oldu. Tamamlanması da 53 günden biraz daha fazla sürecek.
Juno Uzay Aracı Neden Jupiter Gezegenine Gönderildi?
Dünyadan 869 milyon km. uzaklıkta gerçekleşen tarihi olayı Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletine bağlı olan Pasadena şehrindeki NASA'ya ait Jet Propulsion Laboratory'den (JPL) yöneten Juno Misyon Takımı, uzay aracının yörüngeye oturması ile büyük heyecan yaşadılar.
ABD'nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz'da gerçekleşen tarihi olay Türkiye saati ile 06:18'de başladı. On üç aşamadan oluşan görevin sekizinci aşamasını oluşturan Jupiter Yörüngesine Yerleşme sırasında Juno'nun "Perijove 0" noktasına (uzay aracının Jüpiter gezegenine en yakın olduğu an) ulaşmasının ardından, keşif aracı yavaşlatılarak ana motorun yanması sağlanmış oldu.
35 dakika süren bu olay 06:53'de son buldu ve Juno uzay aracı Jüpiter'in yörüngesine başarıyla konumlandırıldı. Yörüngeye yerleşme öncesinde 1232 kg. yakıt taşıyan Juno'nun yavaşlama sürecinde 447 kg. yakıt harcadığı belirtildi. JPL'de görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyleyerek, "Juno, bugüne kadar Jupiter gezegeninin en yakınına kadar gelip yörüngesine yerleşen ilk uzay aracı. Juno, Jupiter hakkında bu güne kadar bildiğimiz tüm gerçekleri değiştirebilir. Juno uzay aracı ile Jüpiter'in aşırı yoğun manyetik tabakasının neden oluştuğunu anlamamızın yanında, atmosferinin altında gerçekten neler olup bittiğini de öğrenme imkanına sahip olacağız. Aslında Güneş 4.5 milyar yıl önce daha yeni oluşurken, ilk oluşan gezegenin Jüpiter olduğunu tahmin ediyoruz. Eğer Jüpiter'i anlarsak diğer Güneş Sistemin'de bulunan gezegenlerinde nasıl oluştuklarını anlayabiliriz" dedi.
Juno Uzay Aracının Görevi Ne Zaman Bitiyor?
Juno uzay aracının görev süresi, 2018 yılında sona erecek. Juno'nun görevini bitirmesinin ardından Galileo gibi dev bir gezegenin üzerine düşürülmesi amaçlanıyor.
Yazan : Abdullah Kırıcıkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.