21 Mayıs 2017 Pazar

Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları

Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları 

Mutsuz olmamızın en büyük nedenlerden bir tanesi de sürekli aklımızı meşgul eden ve bir türlü kurtulamadığımız negatif düşüncelerdir. Sahip olduklarımız ile yetinemememizin, hayattan tam anlamıyla keyif alamamamızın ve daha gerçekleşmemiş şeylere bile umutsuzlukla bakmamızın bariz sebebi bu düşüncelerdir. Hemen hemen her insan bu negatif düşüncelerin esareti altında kalıyor. Sonrasında da içine düştüğü şanssızlıklar silsilesinin peşini neden bir türlü bırakamadığını düşünüyor. Bu evrede insan kendisine sürekli "neden her zaman ben" sorusunu soruyor. Adeta bir mıknatıs gibi gerçekleşebilecek bütün kötü olayları üzerine nasıl oluyor da çekiyor diye merak etmeye başlıyor. Oysaki cevabın soruda gizli olduğunu hemen hemen hiç kimse fark edemiyor.



Başımıza gelen tüm o kötü olayları aslında zihnimizi işgal eden o negatif düşünceler ile kendimize biraz daha yakınlaştırdığımızı fark edemiyoruz. Aklımızdan geçirdiğimiz her olumsuz düşüncenin bizi olmamasını istediğimiz, ama aynı zamanda içten içe beklediğimiz sonuca doğru süreklediğini fark edemiyoruz. Olumsuz düşünceler sayesinde korktuğumuz sonuca doğru istemsiz olarak ilerlediğimizi göremiyor, sonra da istemediğimiz olay gerçekleştiğinde; "korktuğum başıma geldi, böyle olacağını biliyordum" diyerek aynı hatayı tekrar tekrar yapıyoruz. Oysaki düşünce tarzımızı olumlu yönde değiştirsek ne korktuğumuzun başımıza geldiğini görecek ne de o sonuçla karşılaştığımız da dert yanmak zorunda kalacağız. Ama bunu bir türlü yapamıyor, paçamızı bir kez kaptırdığımız kötü düşüncelerden bir türlü uzaklaşamıyoruz.

Belki de bu durumdan kurtulmak istiyoruz, fakat bir düşünceden kurtulmaya çalışırken ona daha çok saplantı kurduğumuzu fark edip verdiğimiz bu uğraşı yarıda bırakıp vazgeçiyoruz. Tıpkı denizde çırpındıkça daha da derinlere batan biri gibi düşünceleri kapı dışarı etmek isterken daha da çok yerleştiklerini görüyoruz. Peki, bunun sebebi nedir? Çünkü hep yanlış yolları seçiyoruz. Negatif düşüncelerden kurtulmak için "artık olumsuz düşünmek yok" demenin yerine, odak noktamızı değiştirmemizin şart olduğunun maalesef farkında değiliz. Aslında bu olay, tamamen beynimizin işleyiş biçimiyle alakalı.

Şöyle ki bir şey düşünmek istemediğimizde, aynı anda düşünmemizi sağlayan nöronlarımızın oluşturduğu bağlantıları harekete geçirmiş oluyoruz. Yani neyi düşünmeyeceğimizi düşünürken bile aslında olumsuz düşüncelerimizi oluşturan aynı nöron ağını devreye sokmuş oluyoruz. Bu tıpkı "uyumam lazım" diye düşünerek, yatakta saatlerce dönmeye benziyor. İşte bunun içinde negatif düşüncelere zihnimizde yer vermemenin tek yolu başka bir şeye odaklanmamız, aklımızda yeni olumlu düşünceler oluşturmamız ve o negatif düşüncenin oluştuğu nöronları zayıflatmamız gerekiyor.

İşte bizler bu durumun farkında olamadığımız için olumsuz düşüncelerden kurtulamıyoruz. Oysaki mutluluğumuza engel olan ve bize sürekli "neden hiç bir zaman istediğim gibi olmuyor" gibi sorular sorduran negatif düşüncelerden kurtulmak aslında hiç de sanıldığı kadar zor değil. Hayatımızın her alanında bizi başarıdan ve mutluluktan alıkoyan negatif düşüncelerden kurtulmak için biraz çaba göstermeli ve zaman içinde onların üzerimizdeki etkisini tamamen yok etmeliyiz. 


Peki, bunun için hangi yöntemleri izlemeyiz?



Uykunuza Dikkat Edin!


Negatif düşüncelerinizden kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey, aksatmadan uygulayacağınız bir uyku düzeni planlamak. Çünkü uyku döngünüzün düzenli olması sizi hem kısa hem de uzun vadede olumsuz düşüncelerin esiri altında olmaktan kurtaracaktır. Depresyonun belirtileri ve sebepleri arasında olan olumsuz düşünceler, düzensiz uyku ile birleştiğinde kişi için kaldıramayacağı kadar ağır bir yük haline gelmekte ve genellikle bu durumla başa çıkılamamaktadır. Zaten yapılan pek çok araştırma da yetersiz ya da düzensiz uykunun kişilerin olaylara bakış açıları ve düşünce tarzları üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiğini kanıtlamaktadır. Bu nedenle günde 6-8 saat uyumaya özen gösterilmeli ve yatış-kalkış saatleriniz arasında bariz farklılıklar olmaması için uyku düzen rutininizi her zaman uygulamalısınız.

Negatif Düşüncelerinizi Kaleme Alın!


Zihninizi bulandıran ve adeta içinizi karartan negatif düşüncelerden kurtulmak için yapabileceğiniz bir diğer yöntem de bu. Yani onları kaleme almayı denemelisiniz. Çünkü aklınızdan sürekli geçen ve birbirini izleyen olumsuz düşüncelerin zihninizi gereksiz yere meşgul etmesine izin verirseniz, onları alt edemezsiniz. Sizi rahatsız eden düşünceleri yazarak aklınızdan uzaklaştırmaya çalışmalısınız. Hem bu yöntemi kullanmak size farklı yönlerden de yardımcı olacaktır. Birincisi yazdığınız için üzerinizdeki yükü hafifletmiş ve aklınızdakileri bir nebze olsa da unutmuş olacaksınız. İkincisi ise o düşünceyi yazdıktan sonra yapacaklarına bağlı.

Örneğin; sevgilinizi, arkadaşınızı veya sizin için değerli olan birisini aradınız fakat cevap alamadınız tekrar tekrar aramanıza rağmen hala ona ulaşamıyorsunuz. Aklınıza kötü düşünceler geliyor ve düşündükçe senaryolarınızı daha da olumsuz hale getiriyorsunuz. İşte burada yapmanız gereken şey, elinize kağıt ve kalem alarak hissettiklerinizi yazmak. "Sevgilimi aradım fakat ulaşamıyorum, peki başına ne gelmiş olabilir" gibi cümlelerle başlayarak bulabileceğiniz mantıklı cevapları buraya yazmalısınız. Mesela; telefonunu bir yerde unutmuş olabileceğini, çok önemli bir işi olabileceğini, şarjının bitmiş olabileceğini ve bunlar gibi başka mantıklı cevapları yazmalısınız. Bu şekilde hem kötü düşüncelerin aklınızı karıştırıp bulandırmasının önüne geçmiş olur hem de yazdıkça sakinleşerek olaya daha mantıklı açıdan bakmaya başlarsınız.

Kendinizi Sevin!


Eğer kendinizi gerçekten severseniz, oturduğunuz ağaç dalını isteye isteye kesmek gibi bir hata yapmazsınız. Yani olumsuz düşünmenin size zarardan başka hiç bir şey sağlamadığını anlar ve bunun üstesinden gelmek için her türlü yöntemi denersiniz. Zaten etrafınıza baktığınız da genellikle kendini sevmeyen insanların negatif bakış açısına sahip olduğunu görürsünüz. Hayatından, görünüşünden, yaptığı işten kısaca kendisinden hoşnut olmayan kişilerin negatif düşüncelerden daha çok muzdarip olduğu aşikar.

Zamanınızın Kıymetini Bilin!


Hayatın ne kadar kısa olduğunu ve hızla akıp giden bir dakikanızı bile geri alamayacağını hatırlayın. Ömrünüzü olumsuz düşünceler üzerine yoğunlaştırarak geçirmenin size hiç bir yararı olmayacağını, bunun yerine sahip olduklarınızın değerini bilerek anın tadını çıkarmanız gerektiğini anlayan. En kıymetli hazineniz olan zamanınızı sizi strese sokmaktan başka hiç bir şeye yaramayacak düşünceler için harcamaktansa, pozitif düşüncelere yoğunlaşarak yarınlarınıza umut dolu gözlerle bakmaya çalışın. Sonuç olarak, sizin zamanınız heba edecek kadar kıymetsiz değil! Bu nedenle, ne satın alabileceğiniz ne de geri çevirebileceğiniz vaktinizi yanlış şeyler için harcamayın. Örneğin, kendinizi yine olumsuz düşünceler içinde mi buluyorsunuz? O zaman hemen bu durumu fark edin. Kendinize, "vaktimi böyle olumsuz düşüncelerle harcamam ne kadar mantıklı?" gibi sorular sorun ve hemen yaklaşımınızı değiştirin.

Olaylara İyi Tarafından Bakmayı Deneyin!

Çünkü bunu öğrenemezseniz, hiçbir zaman tam anlamıyla mutlu olamaz ve kendinize zarar vermekten başka hiç bir şey yapmazsınız. Bu nedenlere ve olaylara iyi tarafından bakmayı öğrenmek zorundasınız. Olumsuz düşüncelerin elinizi kolunuzu bağlamasına izin vermek yerine onlara karşı direnmeli; olaylara kötümser değil, aydınlık tarafından bakmayı denemelisiniz. Çünkü eğer isterseniz başınıza gelen her türlü şeyde olumsuz bir bahane bulabilirsiniz. Hiç bir şeyden memnun olmayan, hep kendi elinde olmayanı isteyen insanlardan biri olabilirsiniz.Zira negatif düşüncelere kendini kaptırmak, onlardan kurtulmak kadar zor değildir.

İşte bu sebeple, olumsuz düşünce tarzından olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız. Sahip olduğunuz değerlerin kıymetini bilmeli, olabilecek kötü ihtimallerin size hiç bir şey katmadığını anlamalı ve "iyi düşün iyi olsun" yaklaşımının doğru olduğuna yürekten inanmalısınız. Mesela; bir arabanız var, ama gözünüz yine de daha lüks ve güzel bir arabada! Kendinizi "neden benim böyle bir arabam yok, hiç olmayacak mı, asla o kadar para kazanamayacağım" gibi düşüncelerle hırpalamak yerine, sahip olduklarınızın kıymetini anlamalısınız. Sonuç itibariyle; elinizdekilerle mutlu olmayı bilmez ve olaylara iyi tarafından bakmazsanız, geriye dönüp baktığınızda sahip olduklarınızı da kaybettiğinizi fark edersiniz.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.