23 Mayıs 2017 Salı

HTTP ile HTTPS Arasında Ne Fark Vardır?

HTTP ile HTTPS Arasında Ne Fark Vardır

İnternet ortamındaki bu iki protokol arasında ne gibi farklılıklar bulunmakta? İkisini ayıran temel unsurlar neler?



Artık bir çok internet sitesinin bağlantılarında (URL) http yerine https kullanıldığını fark etmişsinizdir ve muhtemelen bu durum sizleri merak ettirmiştir.

Peki bazı sitelerin URL adresleri http iken diğerleri neden https şeklindedir?

Http'ye nazaran daha farklı ve etkili bir şifreleme desteğine sahip olan https, bu sayede daha güvenli bir platform sunmakta.

HTTP ile HTTPS Arasında Ne Fark Vardır

Özellikle internet üzerinden e-ticaret yapan web siteleri ödeme aldıkları için, yoğun olarak https kullanıyorlar. Ayrıca Google'da bu konuda web sitelerine kullanıcı ve platform güvenliği açısından https protokolüne geçmeleri yönünden bildirimlerde bulunmakta. Https altyapısı, güvenli metin aktarma iletişim protokolüdür ve standart http protokolüne SSL eklenmesi oluşturulmuştur. Bu da web sitelerinin iletişiminin şifrelenmesi anlamına gelmekte.

Https, sahip olduğu şifreleme sistemi sayesinde site üzerinde yaptığınız işlemlerden herhangi biri üçüncü bir kişi tarafından görüntülenemez, şifreleme bilgilerinizin ulaşılmaz olmasına imkan sağlar. Http protokolünün ise bilgi aktarım sisteminde herhangi bir şifreleme durumu söz konusu değildir.

Https protokolünde mevcut olan SSL Dijital Sertifikası, tarayıcıların süzgeçlerinden geçer. Bunun anlamı ise; siz https protokolü ile şifrelenmiş bir web sayfasına erişmek istediğiniz anda web sayfasının sertifikasının tarayıcı tarafından tanınmış olması gerekmekte. Şayet sertifika tanınmıyor ise tarayıcı kullanıcıya sertifikaya güvenip güvenmediği sorar ve teyit eder. 

Yani sonuç itibari ile Https protokolü ile http protokolü arasındaki temel fark güvenliktir ve özellikle içinde bulunduğumuz siber çağda güvenli bir şekilde internette dolaşabilmenin internet kullanıcıları için ne kadar büyük bir önem arz ettiği ortadadır. Https protokolü bu konuda tüm endişelerin önüne geçip güvenli bir web sitesi sunmaktadır.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.